You are here

Момировић и Бочварски уручили картице за бесплатну путарину кроз Северну Македонију

 

Гранични прелаз „Табановце“, Северна Македонија, 20. jул 2021. – Mинистар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић заједно је са министром саобраћаја и веза Северне Македоније Благојем Бочварским на граничном прелазу „Табановцe“ грађанима Србије који путују кроз Северну Македонију уручио електронске картице за бесплатну путарину на ауто-путу „Пријатељство“ до границе са Грчком.

 

“Недуго после нашег састанка на Брду код Крања, ево нас овде у Табановцима, на задовољство свих нас. Као што сам истакао и тада, истичем и сада – Република Србија даје огроман значај односима са Северном Македонијом. Ово је било нарочито видљиво у околностима светске пандемије, када је Србија показала спремност да храбро стоји уз своје суседе, а тако ће бити и убудуће. У знак захвалности, Влада Северне Македоније одлучила је да грађанима Србије омогући бесплатно коришћење путева у току предстојеће сезоне. У име свих грађана Србије желим да се захвалим Влади Северне Македоније на данашњем уручивању смарт картица и на томе што цело ово лето можемо да користимо њихове путеве“, изјавио је Момировић.

 

Министар Момировић је истакао да ће гест којим се омогућава бесплатно путовање грађанима Србије кроз Северну Македонију, ауто-путем „Пријатељство“ до границе са Грчком, дати јак импулс иницијативи „Мини Шенген“ која је покренута од стране председника Вучића и премијера Заева, а све у циљу проширивања нашег заједничког економског простора, побољшања промета људи и роба, и јачања конкурентности целог региона.

 

Након уручивања паметних картица министар Момировић је са колегом министром Бочварским на граничном прелазу „Табановцe“ разговарао о будућој сарадњи две државе са посебним фокусом нa инфраструктурно повезивање кроз успостављање путничког саобраћаја Београд - Скопље, као и о иницијативи за успостављање железничког теретног коридора који повезује Будимпешту са луком Пиреј, преко територије Мађарске, Републике Србије, Републике Северне Македоније и Републике Грчке.

 

Влада Северне Македоније донела је одлуку да српски грађани буду ослобођени плаћања путарина од 15. јуна до 15. августа, у знак захвалности на донацији вакцина. Сви држављани Србије који у Северну Македонију буду долазили аутомобилом од 15. јуна до 15. августа на граничном прелазу Табановце ће добијати картицу са 760 денара за плаћање путарине на ауто-путу „Пријатељство“. Према одлуци Владе Северне Македоније, туристима из Србије је намењено укупно 200.000 „напуњених“ електронских „М-смарт“ картица за плаћање путарине у предстојећој летњој сезони.