You are here

Момировић: Инвестиција од пет милиона евра за развој тренинг центара у железничком саобраћају

 

Београд, 16. септембар - Улаже се пет милиона евра за набавку најсавременије опреме за практичну обуку будућих машиновођа Железничке техничке школе и Високе железничке школе у Београду, истакли су данас министри Томислав Момировић и Бранко Ружић након потписивања Меморандума о сарадњи на развоју тренинг центара у железничком и ваздушном саобраћају.  

 

Циљ потписивања овог значајног меморандума је убрзање сарадње са предузећима у области железничког саобраћаја и према њиховим  потребама креирање и имплементација нових профила у образовни систем у оквиру железничких школа у Београду. Тим поводом, Влада Републике Србије донела је одлуку о формирању тренинг центара за развој железничког саобраћаја при Железничко техничкој школи, који ће бити препознат не само у Србији него и у региону.

 

,,Инвестиције које Влада Републике Србије тренутно спроводи у железничку инфраструктуру и набавку нових возова нису виђене више од 50 година и да је Србија тренутно у процесу изградње потпуно нове железничке инфраструктуре'' казао је Момировић.

Он је истакако да је циљ да ђаци који ће похађати железничке школе добију прилику да уче и буду спремни за управљање најсавременијим брзим возовима, као и да одржавају модернизоване пруге и учествују у железничким предузећима.

,,Ми са овим инвестицијама омогућавамо да вратимо железницу онде где је била некада, на место које она у свим развијеним европским државама сада заузима. Овај меморандум је једна од најважнијих ствари како бисмо ми потребе за кадровима у железници могли да произведемо. У наредним годинама ћемо у ту школу уложити пет милиона евра'' рекао је Момировић.

,,У образовање кадрова за потребе железнице од наредне године уводимо дуално образовање које подразумева и учење кроз рад у компанијама железнице Србије’’ изјавио је Ружић. Он је навео да је план да у наредном периоду се спроведе набавка најмодернијих стационарних симулатора целе кабине за управљање возовима за машиновође, како на железници, тако и у трамвајском саобраћају и да су такви симулатори  пандан већ познатим симулаторима које користе пилоти Ер Србије и какве има Ваздухопловна академија.