You are here

Момировић: Инвестиције у еколошке пројекте у Врању су највеће на територији целе Републике Србије

Врање, 17. децембар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је у Врању обишао почетак радова на изградњи нове канализационе мреже у оквиру пројекта „Чиста Србија“, а потом и почетак пробног рада новоизграђеног постројењa за пречишћавање отпадних вода. Постројење за пречишћавање отпадних вода у Врању представља једну од најзначајнијих инвестиција Пчињског округа у оквиру билатералне сарадње са СР Немачком и немачком развојном банком КФВ у области комуналне инфраструктуре за Врање, вредности 29,4 милиона евра.

Изградња централног постројења за пречишћавање отпадних вода у Врању капацитета 65.000 еквивалент становника и инвестиционе вредности 11,8 милиона евра завршена је 15. децембра ове године, након чега је започет пробни рад и оптимизација технолошких радних параметара. Паралалено са изградњом постројења изграђено је и 22 километра канализационе и колекторске мреже којом је повећана покривеност града и којом је на канализациону мрежу повезана и Врањска Бања.

,,Инвестиције у комуналну инфраструктуру и еколошке пројекте које спроводимо у Врању су највеће на територији целе Републике Србије. Изградићемо 142 километра потпуно нове канализационе мреже и то су прави и реални еколошки пројекти које данас спроводимо на територији целе државе. У овој години смо започели изградњу око 800 километара канализационе и колекторске инфраструктуре у више од 20 локалних самоуправа, а следеће године ћемо додатно убрзати. У буџету је издвојено 28 милијарди данара само за еколошке пројекте изградње комуналне инфраструктуре. То су рекордне инвестиције које ће допринети да постигнемо успех и еколошке стандарде приближимо стандардима какви постоје у земљама Западне Европе“, рекао је Момировић.

У граду Врању у оквиру пројекта „Чиста Србија“ биће изграђено додатних 141,6 километара канализационе мреже. Укупна вредност пројекта је 59.103.977 евра.

Министар Момировић подсетио je да је летос постписан уговор са КФВ банком који се односи на управљање комуналним отпадом и да ће у Врању бити центар за управљање комуналним отпадом за цео Пчињски округ. Додао је да ће Врање моћи за неколико година да се похвали да има еколошку инфраструктуру какву имају најбогатије земље Западне Европе.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић истакао је да је ово историјски дан за Врање јер креће изградња нове канализационе мреже у дужини од 142 километра, што је једна од највећих реализованих инвестиција икада у овом граду.