You are here

Момировић: Инвестиције у Ниш и југ Србије наставићемо упркос кризи и рату на истоку Европе

Ниш, 5. мај – Ниш ће за неколико година постати саобраћајни центар Југа Србије и целе југоисточне Европе. Нећемо зауставити инвестиције ни у условима једног великог рата на истоку Европе. Фокусирани смо на економски раст и на привлачење инвестиција и то се  највише види у Нишу, јер ми се чини да је то град са највише инвестиција, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Министар је нагласио да је важно да се теретни саобраћај измести из центра града Ниша јер он утиче на квалитет живота грађана, али је чињеница да су пројекти који касне у реализацији деценијама направили одређене проблеме.

„Ту пре свега мислим на нелегално насељавање људи на потезу изградње инфраструктуре али зато ми морамо на одговоран начин да им помогнемо, а на добром смо путу да решимо проблем а да не доведемо у питање живот и судбину тих људи“, додао је Момировић.

Министар Момировић започео је данашњу посету Нишу обиласком радова на изградњи петље Мерошина 1, будућег ауто-пута од Ниша до Мердара и том приликом нагласио да је овај аутопут много више од инфраструктурног пројекта.

„Пројекат који је назван ауто-путем мира, има апсолутни приоритет да донесе много бољу економску перспективу и за Куршумлију и за Прокупље и за Мерошину, а нарочито за Ниш, како би он постао прави регионални центар. Наш примарни циљ је да повежемо Куршумлију и Прокупље, да их интегришемо са Нишом и Центалном Србијом и да омогућимо људима да много јача економија овде дође” рекао је Момировић.

Са министром  Момировићем у обиласку радова били су и градоначелници Ниша и Прокупља Драгана Сотировски и Милан Аранђеловић, директор "Коридора Србије" Александар Антић, као и председник општине Мерошина Саша Јовановић који је том приликом изразио задовољство због интензитета којим се одвијају радови, уз уверење да ће овај аутопут помоћи општини Мерошина да се извуче из категорије девастираних општина четвртог реда. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски истакла је важност овог аутопута за будућу туристичку регију као и повезивање индустријских зона Ниша, Прокупља и Куршумлије.

Директор Коридора Србије Александар Антић истакао је да су се радови интезивирали, и открио је да очекује да ће због плана радова, озбиљности као и предходног искуства са компанијом "Страбаг"радови бити завршени и пре договореног рока.

Деоница Ниш-Плочник, део аутопута Е-80 Ниш-Мердаре, преко Приштине повезује Србију са албанском обалом, и представљаће везу Коридора X са Рутом 6 (Скопље-Приштина) и Рутом 2б (Сарајево-Подгорица-Влора). Циљ пројекта је поред боље  регионалне повезаности и уштеда у времену путовања, уштеда у оперативним трошковима путовања и повећање безбедности.

Након обиласка радова на изградњи петље Мерошина 1 и одржаног састанка у Градској кући, у плану је и обилазак радова на реконструкцији пруге Ниш – Брестовац, као и обилазак радова на доградњи терминалне зграде и торња на Аеродрому Константин Велики. Данашњу радну посету Нишу, министар Момировић завршиће обиласком 63. Падобранске бригаде.