You are here

Момировић: Изградња обилазнице око Ужица важна за цео регион

Ужице, 11. март – Радови на обилазници око Ужица почеће убрзо јер се на њу деценијама чека, а важна је и неопходна за овај град, рекао је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након потписивања Комерцијалног уговора о пројектовању и извођењу радова на изградњи обилазнице око Ужица.

„Морамо да градимо и капиталне инфраструктурне пројекте који су значајни за локалне самоуправе, а ово је управо један од таквих пројеката и у наредне две године ће бити завршен“, изјавио је министар Момировић.

Потписивању уговора присуствовала је и градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић која је истакла да је ово за Ужичане и Ужице историјски дан и да ће потписани уговор омогућити да Ужице коначно добије обилазницу о којој се говори деценијама уназад.

Министар Момировић је заједно са градоначелницом Јеленом Раковић-Радивојевић обишао и породице чије су куће угрожене услед појаве клизишта у улици Светозара Марковића у Ужицу, где је тренутно угрожено 30 кућа, које су без воде и канализације.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре препознало је озбиљност и хитност проблема и на себе преузело обавезу обезбеђивања средстава за потребе Града Ужице, како би се вишегодишњи проблем трајно решио. Обезбеђено је 110 милиона динара и након избора извођача и надзора у што краћем року, радови на санацији клизишта ће почети.

Изградња будуће обилазнице представља нову везу између државног пута IБ реда бр.28 (Ужице-Златибор) и државног пута IБ реда бр.23 (Ужице – Кадињача - Бајина Башта).

Дужина планиране обилазнице је око  4,85 километара и од значајнијих објеката обухвата денивелисани укрштај са путем Ужице-Златибор и мост преко реке Ђетиње дужине око 252 метра.

Извођач радова је реномирана кинеска компанија „Power Construction Corporation of  China Limited“ и усаглашен је износ од 29, 8 милиона евра.

Пре потписивања уговора у Ужицу, министар Томислав Момировић посетио је општину Пожега и том приликом разговарао са председником општине Ђорђем Никитовићем о изградњи будуће обилазнице око Пожеге. Министар Момировић је истакао да ће нова обилазница поспешити урбанистички развој, повећати безбедност саобраћаја и значајно смањити аерозагађење.