You are here

Момировић: Јачање сарадње у пољу инвестиција и трговине приоритет у односу са Великом Британијом

 

Београд, 21. јануар - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се данас са Њ.Е. амбасадорком Велике Британије Шин Меклауд у згради Владе Републике Србије. Теме разговора биле су јачање сарадње Велике Британије и Србије у домену инфраструктурних пројеката, инвестиција и трговине.

Министар Момировић истакао је да је константно побољшање билатералних односа са Великом Британијом стратешки циљ и да, док се води глобална битка са пандемијом короне не сме се заборавити заједнички интерес Србије и  Велике Британије, а то је стабилан, безбедан и економски просперитетан Западни Балкан.

 

,,Поред заједничке историје и исте стране у Првом и Другом светском рату, не смемо заборавити да је Велика Британија у том периоду два пута спасила Европу. Само јачање односа између наших земаља, посебно у економском аспекту је смер којим желимо да идемо. Капиталне инвестиције у земљи после дугогодишње стагнације усмерене су значајно у путну и железничку инфраструктуру, али волео бих да истакнем планиране инвестиције у комуналну инфраструктуру пречишћавања отпадних вода би могле отворити додатна врата за сарадњу између Велике Британије и Србије'' рекао је Момировић.

 

Њ.Е. амбасадорка Меклауд казала је да су британске фирме заинтересоване за инфраструктурне пројекте у Србији, посебно у пољу инвестиција и међународне трговине и да ће Велика Британија наставити да подржава Србију у унапређењу пословног окружења. Такође, изградња београдског метроа је пројекат који привлачи пажњу британских копманија за потенцијалну сарадњу.

 

,,Мој циљ као амбасадорке Велике Британије, која иако више није чланица Европске уније али је европска земља једнако колико и Србија, да наша сарадња у будућности буде још боља у сегменту трговинских односа и инвестиција. Управо се ту налази потенцијал раста и јачања односа између Србије и Велике Британије'' истакла је амбасадорка Меклауд.