You are here

Момировић: Kорона није зауставила модернизацију београдског аеродрома

Обимни радови на модернизацији и проширењу београдског аеродрома "Никола Тесла" одвијају се свакодневно у складу са препорукама надлежних државних органа уз максимално поштовање мера заштите од вируса COVID-19. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је градилиште нових објеката на београдском аеродрому, а представници компаније BELGRADE AIRPORT су га детаљно упутили у динамику радова и будући изглед београдског аеродрома.

 

“Влада Србије је доделила концесију за београдски аеродром реномираној компанији VINCI Airports јер делимо исти сан, а то је да подигнемо капацитет и квалитет услуга и претворимо београдски аеродром у најважније транспортно и путничко чвориште у југоисточној Европи. Све нас је погодила ова глобална пандемија и свестан сам свих проблема и тешкоћа које је изазвала нарочито у међународном ваздушном саобраћају. Са друге стране, срећан сам што је концесионар искористио овај период да покрене инвестициони циклус и започне радове на модернизацији београдског аеродрома”, навео је министар Момировић.

 

У присуству представника АД Аеродром Никола Тесла Београд, Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Kонтроле летења Србије и Црне Горе, генерални директор BELGRADE AIRPORT Франсоа Беризо изјавио је: “Очекујемо да ће, упркос свим изазовима, велики радови бити извршени по плану у року од три године. Kроз планирана проширења капацитета, аеродром, који је прошле године опслужио око 6,2 милиона путника, биће у могућности да опслужи пројектованих 15 милиона путника до краја концесионог периода. Наш циљ је да значајно побољшамо ниво услуге, комфор и разноврсност комерцијалне понуде на београдском аеродрому Никола Тесла у складу са свим стандардима матичне компаније VINCI Airports.”

 

Изврши директор за технику компаније BELGRADE AIRPORT, Никола Брус представио је будући изглед аеродрома, као и радове који су у току, што, између осталог, укључује и проширење терминала, нову, уметнуту полетно-слетну стазу и додатне рулне стазе, додатне позиције за паркирање авиона, нову платформу за одлеђивање и спречавање авиона од залеђивања, додатна паркинг места за аутомобиле и нове приступне путеве. Истакао је да је вредност прве фазе текућих радова више од 12 милијарди динара.

 

VINCI Airports потписао је 22. марта 2018. године са Владом Републике Србије уговор о двадесетпетогодишњој концесији Аеродрома Никола Тесла.

Уговор подразумева финансирање, развој кроз изградњу и реконструкцију, затим одржавање и управљање инфраструктуром аеродрома. Kонцесионар је преузео оперативно управљање аеродромом 22. децембра 2018. године.