You are here

Момировић: Крушевац добија најмодерније постројење за пречишћавање отпадних вода

 

КРУШЕВАЦ, 7. децембар – Током обиласка најмодернијег постројења за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу за које је министарство издало употребну дозволу након успешно обављеног пробног рада, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић подвукао је да је данас решено једно велико еколошко питање у Крушевцу.

 

„Око 75 одсто града Крушевца смо прекрили канализационом и колекторском мрежом, изградили најсавременије постројење за пречишћавање отпадних вода и ово јесте један велики успех и реалан еколошки пројекат који помера Србију напред. Ово нису апстрактне приче и ми морамо овакве пројекте да спроведемо на територији 80 одсто наше државе. Више пута сам обишао ово постројење још у фази изградње, потом у фази пробног рада и сваки пут сам био импресиониран. Данас овај пројекат можемо да покажемо не само грађанима Крушевца и Србије, већ и било коме у развијеном делу Европе. Ово је један велики успех и када о томе причамо морамо да се захвалимо нашим европским партнерима КФВ банци на великој помоћи и подршци“, изјавио је министар Момировић.

 

Постројење за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу представља једну од најзначајнијих инвестиција Расинског округа, којe је у технолошком и еколошком смислу у потпуности изграђенo у складу са стандардима ЕУ. Реч је о првом постројењу у Србији које укључује и соларно сушење канализационог муља чиме он постаје енергетска сировина за индустрију цемента.

 

Министар Момировић истакако је да Србија нема најсјајнију ситуацију јер највећи део отпадних вода иде директно у реке и из тих река се користи за пиће. Додао је да Србија данас има економски капацитет да реши овај проблем који је деценијама гуран под тепих и да је циљ да се у наредних пет година инвестира више од 4 милијарде евра и изгради више од 6.000 километара канализационе инфраструктуре и више стотина постројења за пречишћавање отпадних вода, како би се трајно променила лоша слика која постоји више од 60 година.

 

„Желим да се захвалим Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Ово је једно од најмодернијих постројења не само у нашој земљи, већ и у региону, а реч је о изузетно битном и важном капиталном пројекту за град Крушевац. Потпуно смо решили проблем прикупљања  и пречишћавања отпадних вода“, изјавила је Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца.

„Изградња постројења за прикупљање и пречишћавање отпадних вода трајало је три године. Ово је сложен и велики систем који град Крушевац сврстава у ред технолошки развијених и уређених градова у Европи“, рекао је Владимир Милосављевић, директор ЈКП „Водовод – Крушевац“.

 

Изградња централног постројења за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу капацитета 90.000 еквивалнет становника и инвестиционе вредности 14,3 милиона евра у потпуности je завршена 30. 06. 2020. године, након чега је уследио пробни рад и оптимизација технолошких радних параметара. Паралалено са изградњом постројења, изграђено је и 60 километара канализационе и колекторске мреже којом је повећана покривеност града канализационом мрежом и којом су на канализацију повезана и села Велико Головоде, Модрица, Липовац и Пакашница.