You are here

Момировић: Мионица прва гради комуналну инфраструктуру у склопу пројекта „Чиста Србија“

 

Мионица, 12. октобар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је у насељу Јасење са председником општине Мионица Бобаном Јанковићем и директором компаније ЦРБЦ Џанг Сјаојуеном присуствовао почетку изградње канализационе мреже у дужини од 19 километара и постројења за пречишћавање отпадних вода у општини Мионица и Бањи Врујци.

 

“Крећемо са пројектом „Чиста Србија“ и у наредних пет година уложићемо 4 милијарде евра у изградњу канализационе инфраструктуре и постројења за пречишћавање отпадних вода. За мене лично овакви пројекти су апсолутни приоритет. Ми већ годину дана вредно радимо како би све било испројектовано, а у наредних месец дана крећемо са радовима у још шеснаест локалних самоуправа. Само у Мионици ћемо изградити 10,5 километара канализационе мреже и једно постројење за пречишћавање отпадних вода. У Бањи Врујци изградићемо 8,5 километара канализационе инфраструктуре и једно постројење за пречишћавање отпадних вода, што ће допринети новим инвестицијама и ширењу туризма у бањи“, рекао је министар Момировић.

 

Министар Момировић се захвалио председнику општине Мионица, господину Јанковићу, јер је општина на чијем је челу била најажурнија и најбрже је урадила сву пројектну документацију, па зато највећи пројекат изградње и реконструкције комуналне инфраструктуре „Чиста Србија“ креће управо у овој општини. Додао је да овај пројекат мора бити спроведен до краја и да ће Србија бити у великом проблему ако се у наредних пет година не заврши изградња нове канализационе инфраструктуре и постројења за пречишћавања отпадних вода.

 

„У Мионици се ове године ради више него што је урађено у претходних 100 година. Више од 19 километара канализације чију градњу почињемо данас, градња два пречистача отпадних вода, која почиње ускоро, представљају крунски доказ да ће Мионица бити успешна локална самоуправа у успешној и развјеној Србији, коју граде председник Александар Вучић и Влада Србије“, рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.

 

Директор компаније ЦРБЦ Џанг Сјаојуен изразио је захвалност Влади Републике Србије, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и општини Мионици и истакао да ће компанија ЦРБЦ уложити све напоре у реализацији овог великог и значајног пројекта.

 

У општини Мионица у оквиру пројекта „Чиста Србија“ биће изграђено 10.581 метар канализационе мреже и једно постројење за прераду отпадних вода, док ће у Бањи Врујци уз једно постројење за прераду отпадних вода бити изграђено и 8.498 метара канализационе мреже. Инвестицију у нову канализациону мрежу која ће обухватити укупно 22 насеља финанасира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са 1,2 милијарде динара, а гради реномирана кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (CRBC).