You are here

Mомировић: Модерна Србија у Мађарској види искреног пријатеља

Хоргош, 21. март – Након пуштања у саобраћај брзе пруге од Београда до Новог Сада и најаве да ће се у наредном периоду завршити пруга до Суботице, а потом и до Будимпеште, најбољи је показатељ да степен којим ми интегришемо Србију са нашим пријатељима из Мађарске заиста нема преседана у прошлости, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након обележавања почетка радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош на територији општине Кањижа.

„Планирано проширење локације граничног прелаза „Хоргош“ је од изузетне важности јер представља део европског коридора 10 и једну од кључних тачака транзитног саобраћаја кроз нашу земљу '' рекао је Момировић.

Министар је позвао све грађане да пробају нови брзи воз „Соко“, који тренутно саобраћа од Београда до Новог Сада за свега 33 минута и да се увере како изгледа најбоља железничка инфраструктура и најбољи возови у Источној Европи.

Обележавању почетка радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош, присуствовао је и председник Скупштине АП Војводина Иштван Пастор и захвалио се министру  на подршци у реализацији овог пројекта који је изузетно важан јер отвара једну потпуно нову перспективу за овај део државе.

Посебну важност ове инвестиције предочио је и директор Транспортне заједнице Републике Словеније Матеј Закоњшек истакавши да овај пројекат не представља само врата између Србије и Мађарске већ и врата између Западног Балкана и Европске уније.

Пројектним задатком, осим реконструкције неких од постојећих објеката, на улазу у земљу предвиђена је изградња 2 нове саобраћајне траке за путничка возила и 2 за теретни саобраћај, и реорганизацијом се обезбеђују 2 траке за аутобусе.

Уговор за извођење радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош потписан је 16.12.2021.године са представницима компаније Јадран д.о.о., која ће бити извођач на овом пројекту. Укупна уговорена вредност  пројекта износи 2.088.306.057,03 РСД са ПДВ-ом, а завршетак радова је планиран за другу половину 2023. године.