You are here

Момировић на Конференцији о транспорту у оквиру заседања Сталног секретаријата Транспортне заједнице

 

Црна Гора, 22. октобар 2021. године – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић учествовао је данас на Конференцији о транспорту у оквиру заседања Сталног секретаријата Транспортне заједнице у Црној Гори.

 

Министар Момировић је на Конференцији на којој учествују министри и високи представници чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) и представници Сталног секретаријата Транспортне заједнице истакао да је Србија једина страна уговорница Транспортне заједнице која је у потпуности спровела 3 активности из Акционог плана безбедности саобраћаја.

 

„Упркос значајним корацима које је Србија направила по питању безбедности у саобраћају, а по оцени Транспортне заједнице Србија је најпроактивнија од свих земаља у региону, следеће године желимо посебно да се фокусирамо на безбедност деце у саобраћају. Деца као рањива категорија су изузетно угрожена, нарочито испред вртића и школа, и моје министарство заједно са ЈП „Путевима Србије“ издвојило је додатна средства како би урадили сигнализацију и обележили сва места где се саобраћај укршта са путевима пешака, а пре свега деце“ рекао је министар Момировић.

 

Момировић је додао да је Србија је један од добрих регионалних примера од којих сви партнери могу да науче говорећи о побољшањима безбедности на путевима. Влада Републике Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије улажу велике напоре на унапређењу квалитета и безбедности транспортне мреже у циљу интегрисања у Транс-европске транспортне мреже, уз ефикасно коришћење предности свих видова саобраћаја.

 

У делу конференције који је посвећен јачању повезаности са Западним Балканом и међу чланицама Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) министар Момировић истакао је да су изградња путне и железничке инфраструктуре кључни за додатно јачање економија и конкурентности читавог региона.

 

Конференција коју организује Транспортна заједница а домаћин је Министарство за капиталне инвестиције Црне Горе фокусирана је на две сесије, од којих је прва посвећена Извештају о напретку акционих планова Транспортне заједнице и будућих активности у области безбедности на путевима, железници и олакшавању транспорта. Друга сесија је посвећена јачању повезаности са Западним Балканом и међу чланицама Централно-европске иницијативе (ЦЕИ).