You are here

Момировић: На мосту преко Саве примењујемо најсавременију технологију у изградњи мостова

 

Сремска Рача, 10. јул – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се данас у кампу компаније Ташијапи код радова на деоници Сремска Рача - Кузмин са власником компаније Емрулахом Туранли и регионалним директором Амирмехдијем Асгхари. Момировић је том приликом на састанку истакао, да му је задољство што се састао са човеком који има изузетну репутацију у свету грађевинских инвеститора и замолио читав тим Ташијапија и ЈП ''Путеви Србије'' да се рад на овом пројекту настави одличном динамиком, каква је тренутно.

Момировић и Туранли су се потом упутили на градилиште моста преко реке Саве код Сремске Раче на аутопуту Кузмин – Сремска Рача, на коме се, како је поменуто на састанку, од почетка градње радови обављају квалитетно, уз употребу нових технологија и задовољавајућом динамиком. У току су бетонски радови на изради доњег и горњег строја моста преко реке Саве, на главној и прилазним конструкцијама. До сада су изграђена 33 стуба, укључујући и један речни стуб, а у току су радови на изградњи другог. Мост има око 5.500 кубика челичног материјала, који се изграђује у погонима у Истанбулу и транспортује се камионима на градилиште. Ускоро следи израда хидроизолације, асфалта и опремање моста. На мосту ће бити постављен затворен систем одводњавања, електроенергетске и телекомуникационе инсталације .

,,Налазимо се на будућем ауто-путу Београд Сарајево и ми данас када путујемо од Београда до Сарајева, морамо да рачунамо на пет и по сати вожње. Са наше стране смо, да би максимално убрзали радове, преузели на себе да изградимо комплетан мост на Сави дужине 1320 метара, цела наша деоница на страни Републике Србије има 18 километара. Као што је рекао господин из надзора, ово је школски пример како се раде мостови'' рекао је Момировић.

Он је додао да се радови изводе у предвиђеној динамици и да је квалитет одличан, као и да је почето с припремним радовима на траси аутопута од Кузмина до Сремске Раче, који ће се започети у наредним недељама, након комплетирања пројекта за извођење. Министар је замолио грађане на свим локацијама где се изводе велики инфраструктурни радови да имају стрпљења и разумевања, јер циљ офанзивног темпа рада у изградњи Србије је управо бољитак и пораст стандарда живота кроз економски развој.

Емрулах Туранли, власник компаније Ташијапи захвалио се Влади Србије и министру Момировићу за ког је рекао да је компанији Ташијапи отворио све хоризонте и помогао да ураде овај пројекат како треба. Он је поручио Момировићу да председнику Александру Вучићу и Реџеп Тајп Ердогану пренесе да ће Ташјапи урадити овај пројекат најквалитетније могуће. ,,Ово ће бити пројекат број један на Балкану, и завршићемо га пре времена, то вам ја обећавам. Ми смо ту за народе и Србије и Босне'' рекао је Туранли.

Оно што је посебно интересантно, и чини овај грађевински подухват јединственим у земљи,  је то да у изградњи моста преко реке Саве први пут на територији Србије се примењују роботи и посебни ласери за скидање нечистоћа са челика, које помажу да се достигне врхунски квалитет челичне конструкције моста. Према речима надзорног органа Драгана Јоцића  из ЈП ,,Путеви Србије’’, на овом градилишту сви млади инжењери из Србије сусрећу се с најмодернијом грађевинском технологијом и приступом у грађењу мостова, што ће им несумњиво омогућити стицање нових знања и вештина.