You are here

Момировић: Новим путевима и пругама повезујемо регион са Европском Унијом

 

Брдо код Kрања, Словенија 6. jул 2021.  – Наша посвећеност изградњи путне и железничке инфраструктуре је огромна, јер желимо да се додатно повежемо са партнерима у региону и даље са државама чланицама ЕУ изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас на Министарском састанку о прекограничној повезаности Европске Уније и  Западног у Словенији, на Брду код Kрања.

 

Дошли смо до заједничког закључка да чекања на границама изузетно негативно утичу не само на саобраћај и транспорт, већ и на економије земаља Западног Балкана, за повезаност и унапређење наших односа. Усагласили смо се око тога и договорили кораке који ће довести до релаксације граничних прелазака, изјавио је министар Момировић.

 

Министар Момировић упутио је позив свим присутним министрима и представницима ЕУ да 13. септембра узму учешће на „Western Balkans Rail Summit 2021“ када ће Београд постати железнички центар Европе. На Mинистарском састанку о прекограничној повезаности ЕУ и  Западног Балкана учествују и министри транспорта западнобалканске шесторке, као и ресорни министри држава чланица ЕУ.

 

Данашњи Mинистарски  састанак о прекограничној повезаности Европске Уније и Западног Балкана прилика је да са колегама министрима представницима држава чланица Европске Уније разговарам о додатним унапређењима регионалне транспортне мреже и саобраћајном повезивању Западног Балкана са ЕУ, истакао је Момировић. Mинистарски  састанак  о прекограничној  повезаности Европске Уније  и  Западног  Балкана одржава се у светлу словеначког председавања Савету Европске Уније. На састанку је било говора о прекограничној повезаности између Европске Уније и Западног Балкана, као и о решењима која ће довести до побољшања управљања на границама и смањења колона возила на граничним прелазима.