You are here

Момировић: Обилазница око Новог Сада са мостом значајна за град и целу Војводину

 

БЕОГРАД, 14. априла (Тањуг) - Изградња обилазнице око Новог Сада, са мостом преко Дунава, од велике је важности за тај град јер ће растеретити саобраћај, али и за цео регион, јер се она надовезује на Фрушкогорски коридор чија изградња ускоро почиње, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Након потписивања Меморандума о разумевању за пројекат изградње обилазнице око Новог Сада у Влади Србије, Момировић је рекао да је вредност тог пројекта 130 милиона евра и да ће се радити у сарадњи са кинеском компанијом ЦРБЦ и Коридорима Србије.

Истакао је да је у склопу обилазнице планирана и изградња моста преко Дунава, а то је, наглашава министар, један од два нова моста који ће се гради у Новом Саду.

Подсетио је да је у склопу Фрушкогорског коридора планирана изградња другог моста код Ковиља.

Момировић је указао да је од почетка инвестиционог циклуса у Србији, много уложено у северни део земље, те подсетио да се у Војводини ради на реконструкцији брзе пруге до Новог Сада, али и да је у плану изградња постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже.

Истакао је да пројекти у Србији постају свакодневица и да скоро свакодневно представници државе присуствују реализацији бројних пројекат.

Као једног од највећег партнера Србије у изградњи инфраструктурних пројеката Момировић је издвојио кинеске партнере са којима наша земља тренутно има пројекте укупно вредне 10 милијарде евра.

Уверен је, каже, да ће Србија из пандемије изаћи као победник, јер њена економија неће бити урушена.

Директор "Коридора Србије" Александар Антић захвалио је Влади Србије на поверењу да Коридори Србије буду инвеститор на пројекту изградње обилазнице око Новог Сада, са мостом преко Дунава.

Истакао је да се Србија налази у "незапамћеном" инвестиционом циклусу и додао да и Коридори Србије широм земље раде на изградњи капиталних пројеката важних за будућност Србије.

Неки од тих пројеката су, каже, везани за Нови Сад, а то су обилазница око Новог Сада и Фрушкогорски коридор који ће ићи од Новог Сада до Руме и чија реализација ускоро креће.

Антић је уверен да ће до краја године почети и реализација пројекта изградње аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад.

 "Све су то предуслови да Нови Сад буде добро повезан и да омогућимо грађанима да лакше и боље функционишу", рекао је Антић.

 Истиче да је данашњим Меморандумом потписано то да кинеска компанија ЦРБЦ може да приступи изгради планске и техничке документације за тај пројекат, идејним решењима, али и процени утицаја на животу средину.

 Антић је указао да је данашњи Меморандум кључни корак ка реализацији пројекта обилазнице око Новог Сада.

 Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да је уверен да ће обилазница око Новог Сада и нови мост растеретити саобраћај у том граду, али и променити амбијент града.

 Истакао је да су у Новом Саду до пре неколико година сређивали мостове који су урушени у НАТО агресији, а да данас држава у том граду гради чак два нова моста.

  "Радујем се свим оним најавама које су нам презентовали кинески партнери, радови ће ићи одличном динамиком и брже него што јавност очекује", рекао је Вучевић.

  Указао је да је потписивање данашњег Меморандума са кинеским парнтерима још једна потврда о челичном пријатељсву кинеског и српског народа.

    Саветник за економску и трговинску сарадњу у Амбасади Кине Лиу Каи истакао је да је пројекат "Обилазница око Новог Сада" од великог значаја, како за ублажавање притиска саобраћаја, тако и за економски развој централне и северне Србије.

 Приметио је да је српска влада протеклих неколико година уложила велике напоре у изградњи инфраструктуре што, каже, показује виталност српске економије.

  "Инфраструктура представља важну област сарадње између Кине и Србије. Кинески ЦРБЦ већ дуго сарађује са српским партнерима и успешно је завршила неколико пројеката", рекао је Лиу и додао да су кинеске компаније спремне да дају допринос својим знањем, технологијом и искуством за даљи развој инфраструктуре у Србији.

 Он је захвалио Влади Србије на поверењу које је указала кинеским компанијама да раде на пројектима у Србији.

   Меморандум о разумевању за пројекат изградње обилазнице око Новог Сада са мостом преко Дунава потписали су данас у Влади Србије министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић и директор кинеске компаније ЦРБЦ Џанг Сјаојуен.