You are here

Момировић: Обилазница око Пожеге повезаће потпуно Западну Србију

 

Пожега, 27. јул –  Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас радове на тунелу Лаз на траси будућег ауто-пута од Прељине до Пожеге, а потом се састао са председником општине Пожега Ђорђем Никитовићем како би разговарали о реализацији пројекта ''Обилазница око Пожеге''. Изградњом ове деонице дужине 3,8 километара, биће омогућено преспајање државног пута првог реда IБ-23 Чачак–Пожега-Ужице и државног пута првог реда IБ-21 Косјерић–Пожега-Ариље као и веза са петљом ''Пожега'' на ауто путу Е-761 Пожега-Котроман.

Момировић је напоменуо је задовољан темпом радова на тунелу Лаз, у ком тренутно ради седамдесет људи, и да је општа динамика на траси ауто-пута од Прељине до Паковраћа задовољавајућа.

,,У склопу те деонице од Прељине до Пожеге, одлучили смо да том пројекту додамо још три обилазнице, једна је обилазница око Горњег Милановца, око Пожеге и око Ужица, чиме смо тај пројекат учинили  дужим и још компликованијим за педесет одсто'' рекао је Момировић.

Он је додао да се ради о пројекту који ће потпуно повезати Западну Србију и оживети читав крај кроз путну инфраструктуру, као што је некада то био случај у железничкој изградњом пруге Београд-Бар.

,,Наш стратешки план од кога нећемо одустати је да Ужице и Горњи Милановац крену у септембру да се раде грађевински, а Пожега да крене до марта следеће године. План генералне регулације мора да се усвоји у наредних месец дана, онда морамо да максимално убрзамо радове на идејном пројекту а онда и на пројекту за грађевинску дозволу''  казао је Момировић.

Председник општине Пожега Ђорђе Никитовић истакао је да се кроз сам центар града теретни саобраћај одвија поред две основне школе, што је један од највећих проблема Пожеге.

,,Осим што ће нова обилазница довести инвеститоре и уврзати саобраћај ми ћемо смањити значајно и загађење'' рекао је Никитовић.

Планирана траса обилазнице налази се дуж тока реке Скрапеж чије је изливање у претходном поплавном периоду наносило значајне штете становништву и привреди града Пожеге. Из наведених разлога планирана је изградња комплексних објеката водопривреде као што су регулације корита и изградња одбрамбених насипа и део ових радова ће бити изведен кроз пројекат обилазнице, што у финансијском делу представља значајан износ.