You are here

Момировић: Отворени Балкан најбољи пројекат у последње три деценије

Београд, 24. мај - Отворени Балкан је најбољи пројекат у последњих 30 година, који је замишљен да окупи све земље региона око онога што нас спаја - тржиште, културно и историјско наслеђе и јединствен животни простор, поручио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић на панелу "Ветрови балканаких промена-како мењамо наш регион" у оквиру "Open Balkan" форума који је одржан у Београду.

Министар је захвалио руководству Србије, Албаније и Северне Македоније што су показали отвореност за сарадњу и покренули пројекат Отворени Балкан, који умногоме доприноси подизању животног стандарда у читавом региону.

"Када се челни људи ове три државе окупе на једном месту и започну један овако амбициозан и револуционаран пројекат, мало ко може да каже било шта лоше о њему", рекао је Момировић.

Нагласио је да велики прогрес тим земљама може да допринесе отварање граница и заједничко удруживање економија и тржишта и подсетио да су покренути пројекти који коштају милијарде евра како би се интегрисале наше државе и народ.

Навео је да су неки од њих аутопут Београд-Сарајево из два правца, ауто пут Ниш-Приштина и брза пруга Београд-Нови Сад, која ће ићи до Будимпеште и повезивати регион са Европом.

"Отворени Балкан нема алтернативу и неопходно је да се државе региона повежу, како бисмо сви заједно ишли напред, а уколико се овакви пројекти буду пролонгирали  направићемо лошу услугу нашим грађанима и деци", казао је Момировић.

Министар Момировић је додао да приоритет земаља региона које желе да се прикључе ЕУ, пре свега треба да буду чврсте везе са непосредним комшијама са којима имамо економску, друштвену и културну размену.

Према његовим речима прави тријумф Отвореног Балкана биће када се из једне у другу земљу буде ишло без личне карте, као што се то ради између држава чланица ЕУ  и да земље региона посебно због кризе изазване ратом у Украјини треба да се држе заједно, како би међусобном сарадњом и подршком превазишле недаће пред којима је читав свет.

"Open Balkan Forum"  тежи да успостави механизам праћења и подршке даљим процесима интеграције и усклађивања од стране стручњака и организација цивилног друштва из свих држава региона. Циљ ове конференције је да понуди платформу за шири друштвени дијалог о овој важној регионалној економској иницијативи.

На конференцији су се окупили представници Владе Србије, Привредне коморе Србије, као и многобројни страни гости, економисти, представници домаћих и страних компанија, пословна заједница, организације цивилног друштва као и представници међународних организација, развојних агенција и дипломатског кора.