You are here

Момировић: Отворени радови пројекта Чиста Србија у Лазаревцу у вредности од 48 милиона евра

 

Велики Црљени, 20. октобар - На територији општине Лазаревац у канализациону инфраструктуру и постојења за пречишћавање отпадних вода улаже се више од 48 милиона евра, истакао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић,  заједно са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић и председником општине Лазаревац Бојаном Стевићем, приликом отварања радова на изградњи комуналне инфраструктуре у месној заједници Велики Црљени, у оквиру пројекта ,,Чиста Србија''.

У општини Лазаревац у оквиру пројекта Чиста Србија биће изграђено 25.052,88. метара канализационе мреже и једно постројење за прераду отпадних вода које ће обухватити 40.000 становника. У Великим Црљенима гради се 52.597,59 метара канализационе мреже и једно постројење за прераду отпадних вода које ће обухватити 20.000 становника.  

Министарка Вујовић истакла је да је пројекат ''Чиста Србија'' од изузетне важности јер ће побољшати квалитет живота грађана Лазаревца, на чему инсистира и Министарство заштите животне средине уз ресорно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, у оквиру којег се изводи пројекат.

,,Ово је једна од првих локација где почиње изградња канализације, а оно што је још важније јесу постојења за пречишћавање отпадних вода која ће се изградити након ове прве фазе. У плану Републике Србије имамо преко деведесет пречишћивача у наредних пет година које ћемо изградити, и све то иде ка испуњењу захтева Зелене агенде'' рекла је Вујовић.

 

,,Када причамо о овом пројекту, ми желимо да у наредних пет година да на територији Републике Србије више од осамдесет посто локалних самоуправа буде покривено  канализационом инфраструктуром, постојењима за пречишћавање отпадних вода, како би наше отпадне воде избацивали чисте у реке и како би из тих река могли да узимамо чисту воду за пиће'' нагласио је Момировић.

Стевић је напоменуо да за грађане општине Лазаревац и месне заједнице Велики Црљени почетак изградње комуналне инфраструктуре је од изузетне важности, јер до сада је канализација отицала као отворени фекални колектор испред њихових домаћинстава, у форми септичких јама. 

,,План је да свако домаћинство у централном градском језгру као и приградским месним заједницама добије канализацију до 2025. године'' рекао је Стевић.