You are here

Момировић: Почиње изградња модерне писте на аеродрому “Росуље” у Крушевцу

 

КРУШЕВАЦ, 28. јун  – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић симболично је означио почетак радова на изградњи полетно-слетне стазе, сигнализације, рулних стаза и пратећих објеката на аеродрому Росуље у Крушевцу. Нови аеродром имаће једну полетно-слетну стазу.  Уговором је обухваћена израда пројекта прве фазе полетно слетне стазе дужине 820 метара и ширине 23 метара, њене основне стазе дужине 940 метара и ширине 140 метара и система одводњавања, тако да омогући касније пројектовање продужења ПСС на укупно планираних 1225 метара, основне стазе и система одводњавања као и нове платформе, рулних стаза и пратећих објеката.

 

“Изградњом аеродрома “Росуље” и измештањем са постојеће локације решавамо питање аеродрома у близини Крушевца, док је са друге стране већа вредност за Крушевац и цео овај регион то што уклањањем старог аеродрома ослобађамо врло атрактивно земљиште у индустријској зони за долазак нових компанија”, изјавио је министар Момировић. Према његовим речима, локација старог аеродроме није била повољна за развој индустријске зоне у Крушевцу.

 

“Сада добијамо додатно земљиште за изградњу нових фабрика, док ћемо изградњом новог аеродрома “Росуље” омогућити бржи приступ домаћим и страним инвеститорима њиховим компанијама које су отворили у расинској регији. Пројекат развоја овог аеродрома, као и других аеродрома широм Србије, показује исправност политике Владе Републике Србије да се посебна пажња посвети улагању у мање аеродороме који ће омогућити убрзани развој авио-саобраћаја у нашој земљи”, рекао је министар Момировић.

 

Посету Крушевцу, министар Момировић је искористио и за обилазак радова на Моравском коридору.

 

„Радови на Моравском коридору се одвијају одличном динамиком. Експропријација земљишта је у току и тече без застоја дуж целе трасе. На секторима 1 и 3 проценат експропријације је 100%, док је на сектору 2 експрописано 90% земљишта. Невероватан је осећај када дођем на Моравски коридор и када помислим да ћемо овим најсавременијим аутопутем који се гради у овом делу Европе успети да спојимо аутопут Београд - Ниш са аутопутем "Милош Велики" – исток и запад Србије”, закључио је министар Момировић.