You are here

Момировић: Покренута изградња регионалне депоније у Крушевцу, еколошки планови имају приоритет

 

KРУШЕВАЦ, 27. август 2021. године – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је данас финансијске уговоре са немачком развојном банком KФВ за реализацију пројеката изградње регионалног центра за управљање комуналним отпадом у Kрушевцу. Укупна вредност инвестиција прве фазе износи 13.7 милиона евра, а почетак изградње је планиран за другу половину 2022. године са планираном роком за завршетак до краја 2024.

 

“Овом инвестицијом осетно побољшавамо квалитет живота за грађане целог Расинског округа. Центар ће имати регионални карактер са довољним капацитетом да поред града Kрушевца и околне, општине Александровац, Ћићевац, Варварин, Брус и Блаце, такође могу на прописан начин да одлажу комунални отпад. Желимо да инвестирамо у комуналну инфраструктуру и постројења за прераду отпадних вода и тиме нашу земљу учинимо значајно чистијом за будуће генерације. Еколошки планови имају приоритет. Наш план је да у наредних 5 година уложимо више од 4 милијарде евра и изградићемо комуналну инфраструктуру у око 80 одсто локалних самоуправа у Србију”, рекао је министар Момировић. Министар је нагласио да је Kрушевац апсолутни лидер у инвестицијама у комуналну инфраструктуру и еколошким пројектима.

“Морам да подсетим да смо овде изградили најмодерније постројење за прераду отпадних вода и да смо изградили 60 километара нове комуналне инфраструктуре”, навео је Момировић. 

Градоначелница Kрушевца Јасмина Палуровић истакла је да ће веома задовољна што ће овим пројектом бити решено веома значајно питање заштите животне средине.

“Захваљујем се и министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре i KФВ. Ово није први пројекат који радимо заједно, што показује да смо пример добре праксе и да ћемо наставити успешну сарадњу”, навела је градоначелница Палуровић.

 

Рудигер Хартман, представник KФВ за Србију је рекао да му је част што испред ове организације потписује уговоре са “градом богате историје” – Kрушевцем.

“Наш фокус сарадње је на одрживом развоју у области животне средине. Импресионирани смо амбициозном еколошком агендум Kрушевца и министарства и надам се да ћемо имати успешну сарадњу у будућности”, казао је Хартман.  

У оквиру дугогодишње билатералне сарадње са СР Немачком, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у сарадњи са немачком развојном банком KФВ, спроводи пројекте изградње комуналне инфраструктуре у области водоснабдевања, отпадних вода и управљања чврстим отпадом.

 

Реализацијом ових инвестиција се даје значајан допринос одрживом урабном развоју кроз рационално коришћење природних ресурса, унапређењу заштите животне средине, енергетске ефикасности и борби против  климатских промена, у складу са циљевима „Зелене Агенде“ за Западни Балкан и преговарачком позицијом за поглавље 27 у оквиру процеса приступања Европској Унији.

              

До сада је, у оквиру финансијске и техничке подршке СР Немачке и KФВ банке, обезбеђено 290 милиона евра за приоритентне инвестиције у 35 градова у Србији, у области отпадних су завршене инвестиције или је реализацију у току у Kрушевцу, Врању и Суботици са преко 350,000 становника, док је у области управљања комуналним отпадом у припремној фази програм за 2 региона са центрима у Kрушевцу и Врању, са преко 360,000 становника.