You are here

Момировић: После 30 година коначно обезбедили средства за обилазницу око Ужица

 

Ужице, 30. јун – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је у радној посети Ужицу и општини Чајетина обишао актуелне радове на реконструкцији путева у том крају и том приликом, подсетио о важности изградње будуће обилазнице око Ужица која ће значајно растеретити град и целу Западну Србију.

Момировић је прво посетио радове на реконструкцији локалног пута Крнда-Росићи  дужине 7.6 километара, чија је укупна инвестиције 139 милиона динара, и апеловао на извођаче радова „Путеви АД Ужице“ да максимално убрзају динамику радова који су почели 21. маја ове године.

На састанку са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић, министар је најпре разговарао о обилазници око Ужица , пројекту од посебног значаја за Републику Србију и за све Ужичане. Он је истакао да за реализацију овог пројекта обилазнице око Ужица, као и обилазница око Пожеге и Горњег Милановца, ресорно министарство је пронашло и издвојило значајна средства и да ће се изградњом обилазнице  решити вишегодишњи проблем аерозагађења у овом граду.

,,Ја нећу бити министар који ће као део политичког система који предводи председник Републике Србије изградити ауто-путеве, а да се деца у Ужицу гуше и да поред њих сваки дан пролази десет до петнаест хиљада камиона, и то поред све основне школе ''Краљ Петар II“ и ,, Стари Град“, ми то нећемо толерисати ни трпети'' рекао је Момировић. Он је додао да су обилазнице око Ужица, као и обилазнице око Пожеге и Горњег Милановца проглашене за пројекте од посебног значаја за Републику Србију, те да у септембру крећу радови на обилазници око Горњег Милановца и Ужица, а око Пожеге крећу у марту идуће године.

Градоначелница Ужица се захвалила Влади Републике Србије и ресорном министру Момировићу што је пројекат обилазнице око Ужица проглашен као пројекат од националног значаја, важан за читав Златиборски округ.

,,Имамо подршку за реализацију путних праваца за развој туризма и свих осталих привредних грана у нашем крају. Долазак ауто-пута надомак Ужица и наставак ауто-пута ка Котроману је од великог значаја за наше привреднике, као и комплетна реализација аеродрома Поникве'' казала је Раковић Радивојевић.

 

Дужина планиране обилазнице је око  4,85 километара и од значајнијих објеката обухвата денивелисани укрштај са путем Ужице-Златибор и мост преко реке Ђетиње дужине око 252 метра. Вредност радова процењује се на око 22 милиона  евра а планиран почетак радова је у септембру 2021. године. Очекиван завршетак радова, како министар Момировић наводи  је годину и по до две године, од септембра када се почне са радовима.