You are here

Момировић: Регионална депонија у Врању и остали еколошки пројекти приоритет су Владе Србије

 

ВРАЊЕ, 3. септембар 2021. године – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је данас финансијске уговоре са немачком развојном банком KФВ за реализацију пројеката изградње регионалне санитарне депоније у Врању. Укупна вредност инвестиција прве фазе износи 13.3 милиона евра, а почетак изградње регионалног центра за управљање отпадом је планиран за другу половину 2022. године, са планираном роком за завршетак до краја 2024.

“Велика је обавеза свих нас испред Владе Србије да допринесемо и оставимо нешто иза себе, а највише и најважније што можемо да оставимо јесте чиста вода и чисте реке и то нам је апсолутни приоритет. Ово што сад покрећемо у Врању, желимо да радимо по целој Србији. Захваљујемо се немачкој влади на директној подршци. Град Врање постаје, у еколошком смислу, попут градова у Немачко или у Швајцарској, и то ће бити реалност за две-три године. Огромне инвестиције имамо у инфраструктурним пројектима, јер морамо да урадимо све оно што је прескочено у протеклим деценијама, али од 2025. године очекујем да еколошки пројекти постану доминантни у инвестиционом циклусу. То ће бити приоритет Владе Србије и нашег министарства”, рекао је министар Момировић.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић захвалио се Влади Србије и немачкој развојној банци KФВ, истакавши како је пројекат изградње регионалне санитарне депоније „значајан пројекат за град Врање и за цео Пчињски округ“.

Рудигер Хартман, представник KФВ за Србију је рекао да му је велико задовољство што се покреће овај пројекат одрживог развоја у области животне средине.

„Успешна дугогодишња сарадња са министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и и градом Врањом већ је на делу показана и надамо се наставку сарадње на новим пројектима. Ми смо ту за вас шта год да вам је потребно”, казао је Хартман.

У оквиру дугогодишње билатералне сарадње са СР Немачком, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у сарадњи са немачком развојном банком KФВ, спроводи пројекте изградње комуналне инфраструктуре у области водоснабдевања, отпадних вода и управљања чврстим отпадом. Реализацијом ових инвестиција се даје значајан допринос одрживом урабном развоју кроз рационално коришћење природних ресурса, унапређењу заштите животне средине, енергетске ефикасности и борби против  климатских промена, у складу са циљевима „Зелене Агенде“ за Западни Балкан и преговарачком позицијом за поглавље 27 у оквиру процеса приступања Европској Унији.                 

До сада је, у оквиру финансијске и техничке подршке СР Немачке и KФВ банке, обезбеђено 290 милиона евра за приоритентне инвестиције у 35 градова у Србији, у области отпадних су завршене инвестиције или је реализацију у току у Kрушевцу, Врању и Суботици са преко 350,000 становника, док је у области управљања комуналним отпадом у припремној фази програм за 2 региона са центрима у Kрушевцу и Врању, са преко 360,000 становника.