You are here

Момировић: Сарадња Србије и Црне Горе у инфраструктурним пројектима је неопходна за развој и економски раст региона

 

Београд, 6. април - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић састао се данас са министром екологије, просторног планирања и урбанизма Републике Црне Горе др Ратком Митровићем. 

На првом званичном састанаку ресорних министара, од формирања новог сазива Владе и у Србији и у Црној Гори, разговарано је на тему унапређења сарадње двеју земаља у области просторног планирања и урбанизма, уз традиционално важна питања саобраћаја и инфраструктуре где Србија и Црна Гора имају актуелне пројекте у реализацији за наредни период.

Момировић је исказао задовољство што има прилику да у новом сазиву Владе Републике Црне Горе угости министра Митровића  и делегацију Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, истичући да су за Србију добросуседски односи у региону од великог значаја, посебно због блискости народа Србије и Црне Горе.

Посебна пажња ставља се на економске односе и реализацију инфраструктурних пројеката који ће омогућити даље повезивање региона.

,,Стратешки правац нам је да рехабилитујемо пругу Београд-Бар, већ смо у урадили прве кораке у том смеру, пруга од Београда до Ваљева је реконструисана комплетно. У наредном периоду ћемо реконструисати и од Ваљева до Врбнице. Кроз иницијативу председника, наш стратешки интерес је ,,Мини Шенген'', интеграција, увезивање и економски раст целог региона, и у том смеру ми смо спремни да пружимо а уједно и примимо помоћ везану за ивестиције у инфраструктурне пројекте и све врсте инвестиција које покрива наше министарство'' рекао је Момировић.

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе др Митровић у понедељак је са делегацијом посетио Урбанистички завод у Београду, а у плану је и посета Завода за урбанизам Новог Сада.

,,Разговарали смо о могућностима техничке сарадње и сарадње у области просторног планирања урбанизма, везано за важне инвестиционе пројекте. Ми сада у Црној Гори отварамо Завод за просторно планирање и урбанизам, који ће бити под власништвом државе и биће нам интересантно да продубимо сарадњу са стручњацима из екологије просторног планирања Србије. Планирамо да колеге ангажујемо на изради наших просторних планова, такође ћемо видети могућност да наши стручни људи се ангажују на изради просторних планова у Србији'' рекао је министар Митровић.

Министри су закључили да заједничким активним радом Србије и Црне Горе на темама урбанизма и просторног планирања се испуњавају и приоритети представљени у Економско-инвестиционом плану за Западни Балкан вредности од 9 милијарди евра који је представљен у октобру прошле године. Циљ Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан је  поспешивање дугорочаног привредног опоравка региона, подршка зелене и дигиталне транзиције, регионална интеграција и конвергенција са Европском унијом.