You are here

Момировић: Србија јача путеве ка Европској унији и регионалну повезаност

 

Брдо код Kрања, Словенија 5. jул 2021.  – Србија јача траспортне и саобраћајне капацитете ка земљама Европске уније и регионалну повезаност. Ниво улагања у саобраћајну инфраструктуру је до сада незабележен и наш циљ је модернији, интегрисани саобраћај, ослонац целог региона и незаобилазан у европским оквирима, изјавио је mинистар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након билатералних састанака са ресорним колегама министрима из Босне и Херцеговине, Хрватске и Македоније, на маргинама 4. Министарског савета Транспортне заједнице у Словенији, на Брду код Kрања.

 

“Немамо више времена за губљење. Морамо да се додатно интегришемо са регионом, да превазиђемо сва отворена питања која се тичу административних процедура, како би максимално убрзали наше економије и промет људи и робе између земаља региона. Kада је основана Транспортна заједница 2017. године свет је изгледао много другачије и корона нам је потпуно променила концепцију и појачала захтев за брзину решавања свих отворених питања”, изјавио је министар Момировић.

 

Момировић је одржаo састанке са министром комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војином Митровићем, министром мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олегом Бутковићем и македонским министром транспорта и везе Благојем Бочварским.

 

“Потпуно смо опредељени унапређењу сарадње читавог региона. Пројекти које смо покренули попут изградње ауто-пута Београд Сарајево, аеродрома Требиње, реконструкције путних међудржавних мостова допринеће бољој вези грађана Србије и Босне и Херцеговине. Са хрватским колегом смо договорили потписивање Споразума о одржавању три друмска моста на заједничкој државној граници. Споразум ће бити потписан крајем септембра ове године, а реч је о још једном кораку према јачој саобраћајној, али и економској повезаности две државе. Са Македонцима смо разговарали о реконструкцији пруге ка Скопљу и искористио сам прилику да им се захвалим што су укинули путарине за грађане Србије”, навео је Момировић.

 

Након билатералних сусрета министар Момировић ће током данашњег дана учествовати на састанку Министарског савета Транспортне заједнице у организацији Сталног секретаријата Транспортне заједнице. На састанку ће бити више речи о напретку у проширења Зелених трака до граница између ЕУ и Западног Балкана, као и имплементацији акционих планова и Стратегије одрживе и паметне мобилности са перспективом Западног Балкана.