You are here

Момировић: Србија жели да буде део великог саудијског инвестиционог плана вредног више од 100 милијарди долара

Ријад, 11. мај – Успостављање редовне авио линије између Ријада и Београда нам је у плану и користи те линије су велике. Саудијска Арабијa, чланица Г-20, је земља која се убрзано економски отвара и модернизује што постаје велика шанса за наше компаније да нађу своје место на овдашњем тржишту, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након састанка са министром транспорта и логистике Kраљевине Саудијске Арабије Салехом бин Нассер бин Алали Аљассером.

“Више речи било је и о потенцијалним инвестицијама Саудијске Арабије у Србији, а ми смо истакли да желимо да будемо део импресивног инвестиционог плана „Саудија 2030” који подразумева инвестиције од 100 милијарди долара у инфраструктуру“, додао је Момировић.

Српски министар се састао и са потпредседником компаније Арамко задуженим за индустријски развој Фахадом Ал-Абдул Kаримом, са којим је разговарао о актуелној ситуацији на тржишту снабдевања нафтним дериватима, а у светлу најновијих политичких изазова на истоку Европе. Арамко је највећа светска компанија за производњу нафте и уједно мотор развоја Саудијске Арабије.

У оквиру дводневног самита „Форум о будућности ваздухопловства“ који се по први пут организује у престоници Саудијске Арабије, министар Момировић је имао прилику да на маргинама форума одржи састанке са великим бројем министара и званичника из Саудијске Арабије и других земаља света.

Министар Момировић је одржао билатерални састанак и са малезијским министром за транспорт др Вее Kа Сионгом. Према речима српског министра, Малезија је заинтересована за код – шер уговор са "Ер Србијом", чиме би захваљујући овом споразуму, компаније својим путницима могле понудити већи избор дестинација и боље трансфере преко својих матичних аеродрома.

„Надамо се да ћемо врло брзо успоставити директан лет између Kуала Лумпура и Београда, јер би обављање редовног ваздушног саобраћаја између Србије и Малезије довело нове туристе у нашу земљу и био додатни импулс развоју туризма у нашој земљи, Србија и Малезија имају јако добре дипломатске односе, где се посебно истиче обострано подржавање у међународним институцијама, те смо дошли до договора да наставимо да радимо на даљој либерализацији визног режима између наше две државе“, закључио је министар Момировић.

Форум о будућности ваздухопловства одржава се од 9. до 11. маја и покрива велики спектар тема из области ваздухопловства, које су груписане у три основне области: иновације, одрживи развој и даљи развој ваздухопловства. На самиту учествује велики број представника међународних ваздухопловних организација и агенција, цивилних ваздухопловних власти, ваздухопловне индустрије и индустрије уопште.