You are here

Момировић: Тунел Стражевица 15. јуна креће са пробним радом

Београд, 22. мај – Задовољан сам резултатима и динамиком радова које остварујемо на пројекту обилазнице око Београда и у плану нам је да га у наредном периоду завршимо и тиме причу стару више од тридесет година пошаљемо у историју, рекао је данас министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић приликом обиласка радова на обилазници око Београда на сектору 5 код тунела Стражевица.

,,Очекујем да ћемо до 15. јуна  пустити овај део обилазнице где се тренутно изводе завршни радови, а у наредних шест до осам месеци отворићемо за саобраћај и сектор 6 чиме ће прича на тему обилазнице око Београда бити завршена и лично представља моју велику сатисфакцију“, казао је министар.

Министар је истакао да ће по завршетку овог пројекта бити омогућено да транзитни саобраћај иде брже и ефикасније што ће знатно смањити количине аерозагађена у Београду али и утицати на еконоски просперитет наше земље.

,,Тренутно се налазимо на Сектору 5, испред будућег улазног портала у саобраћајни тунел Стражевица који је дугачак 733 метара, а почео је са изградњом фебруара 2019 године“, изјавио је Јовица Радић одговорни извођач радова за тунеле и мостове. Он је додао да се ради о изузетно комплексном тунелу, а уз велику подршку ресорног министарства све потешкоће су превазиђене и наредног месеца тунел Стржевица као и цео сектор 5 биће пуштени у пробни рад.

Пројекат обилазнице око Београда састоји се из више сектора укупне дужине 20,4 километара, а у априлу прошле године пуштен је у саобраћај Сектор 4 дужине 7,7 километара. Ресорно министарство овај пројекат реализује у сарадњи са ЈП „Путеви Србије“, кинеском компанијом „Power Construction Corporation of China Ltd“ и азербејџанском компанијом „Azvirt“.