You are here

Момировић: Турске компаније спремне за инвестирање и проширење пословања у Србији

 

АНКАРА, 23. јун – Бројне турске компаније показују интересовање за пословање у Србији, инвестиције и сарадњу, а званична Турска је спремна да их подржи у проширењу сарадње са Србијом на основу одличних досадашњих резултата,  закључак је билатералних састанака министра грађевинарства Томислава Момировића са турским колегом, министром саобраћаја и инфраструктуре Адилом Караисмаилоглуом и турским привредницима.

“Када су Србија и Турска заједно и имамо стабилне и чврсте односе, цео Балкан је стабилан и може само економски да просперира. Отворили смо доста тема, подвукли смо пре свега где смо сада дошли око ауто-пута Београд – Сарајево из два правца. Истакао сам мом колеги да радимо на пројектној документацији од Пожеге до Котромана, преко Ужица до Котромана па до Сарајева, да се радови јако добро изводе од Кузмина до Сремске Раче и на мосту преко Саве”, рекао је министар Момировић. Он је додао да се морају појачати радови и на пројекту изградње станова за припаднике безбедности који се ради са турским извођачима.

“Србија доживљава један невероватан економски напредак и инвестиције у инфраструктуру, и некада морате да изађете из земље да бисте постали свесни како други људи гледају на вас. Имао сам састанке са две велике турске компаније, једна жели да уђе и изводи грађевинске радове у великом обиму, фирма која има неколико милијарди промета, друга жели да отвори неколико фабрика грађевинских производа код нас”, казао је Момировић.

Министар Караисмаилоглу је истакао да је током претходних година Турска радила на значајном броју великих пројеката захваљујући којима турски инжењери и радници из грађевинског сектора поседују велико искуство.

,,Током деветнаест година у свим пословима које смо радили, изродили смо читаву једну генерацију турских инжењера и пројектаната који раде изузетно добро, тако да искуство и све ово што смо научили желимо да поделимо са пријатељском земљом каква је Србија. Добри билатерални односи и наше грађевинске фирме које раде у Србији успешно су наш понос'' рекао је Караисмаилоглу.

 Током посете Турској, Момировић се састао у Истанбулу са представницима компаније ,,Kalyon'', једном од највећих турских грађевинских компанија која је радила на изградњи новог аеродрома у Истанбулу. По доласку у Анкару, делегација министарства одржала је састанак и са представницима групе предузећа ,,Detas Siketler Gurubu'', водећом турском компанијом за производњу челика, која је том приликом одржала презентацију свог рада у домену грађевинарства и инфраструктуре.