You are here

Момировић: Улагање у инфраструктуру Србије додатно повећава спољнотрговинску размену са Републиком Словачком

 

Београд, 9. април – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се данас са амбасадором Словачке Републике Федором Росохом, са којим је разговарао о сарадњи Србије и Словачке у области инфраструктурних пројеката и економије.

Министар Момировић је истакао да је уверен да ће између двеју земаља, чији се однос темељи на традиционалном пријатељству и сарадњи у различитим областима, додатно повећање обима спољнотрговинске размене бити још више оснажено значајним растом инвестиција у путну инфраструктуру Србије. Момировић је напоменуо да је обим спољнотрговинске размене између Републике Србије и Словачке Републике у 2020. години износио 545,2 милиона евра, док је ниво страних директних инвестиција из Словачке Републике досегао износ од 110,8 милиона евра, што су јасни показатељи важности наше економске сарадње.

Амбасадор Росоха похвалио је активности Србије у инвестиционом циклусу и истакао заинтересованост словачких компанија за сарадњу и улагање,  посебно у инфраструктурним пројектима Србије. Овом приликом, упознао је министра Момировића са пројектом „Road Scanner, прецизном ласерском технологијом за праћење квалитета путева.

Разговарано је и на тему заседања Мешовите комисије за економску сарадњу чији је циљ да даље оснажи економске односе између земаља, поготово у овако изазовном периоду у којем солидарност и сарадња између земаља представљају основ за економски опоравак и даљи просперитет.

Момировић се на крају састанка захвалио Републици Словачкој на принципијалном ставу поштовања територијалног интегритета и суверинитета Србије.