You are here

Момировић: Улагањем у инфраструктуру Србије и Црне Горе јачамо регионалну политику мини Шенгена и подижемо економски стандард наших грађана

 

Београд, 13. април – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састало се данас са Младеном Бојанићем, министром за капиталне инвестиције Црне Горе, са којим је разговарао о најважнијим аспектима сарадње у области инфраструктурних пројеката, железничког и авио саобраћаја.

Министри су првобитно разговарали о току пројекта изградње аутопута Е-763: Пожега-Бољаре, који од изузетног значаја за развијање путне комуникације и даље повезивање региона. С тим у вези, министар Бојанић информисао је министра Момировића о тренутном статусу активности и плановима на пројекту са црногорске стране до границе Бољаре. Београд - Јужни Јадран од изузетне је важности за обе државе, јер не само  представља везу између Србије и Црне Горе,  већ у ширем контексту повезаће Румунију, Србију, Црну Гору и Италију, закључили су министри током састанка.

Министар Момировић је истакао да је од бројних државних инвестиција у Србији у домену железничке инфраструктуре, путног, водног и авиосаобраћаја, један од кључних онај који ће да споји Београд и Подгорицу на ауто-путу Милош Велики: ,,Сада изводимо радове на деоници од Чачка до Пожеге а врло брзо се спремамо да потпишемо комерционални уговор за део пута од Пожеге преко Ариља, Ивањице, Дуге Пољане до Бољара. То је деоница од 107 километара, за нас јако значајна и стратешки важна, јер уколико ми повежемо и приближимо Србију и Црну Гору, Београд са Баром, ми потпуно подижемо економске перспективе грађана наше две републике''.

Момировић је напоменуо да су тренутно најповољније околности за развој инфраструктуре у обе државе и њих треба што боље искористити како би се омогућио слободан проток људи и робе на територији целе Југоисточне Европе, што је основа регионалне политике и идеје мини Шенгена.

Министар Бојанић је истакако да црногорска страна за циљ има да се што пре наставе планиране активности на изградњи ауто-пута између Црне Горе и Србије, и с тим у вези  изнео је да је данас договорено да се већ у мају ове године потпише споразум о формирању заједничких тимова који ће радити на дефинисању тачака будућег ауто-пута код границе Бољаре.

,,По питању железничке инфраструктуре имаћемо заједничке радове и пројекте, а у наредних пар месеци ћемо у Белом Пољу имати и заједнички  гранични прелаз, укидају се дупле границе, што ће смањити све царинске административне процедуре'' рекао је Бојанић.

По питању сарадње у авиосаобраћају, министар Бојанић је напоменуо да је Република Црна Гора поводом случаја националне авио компаније Монтенегро ерлајнс упркос претходним проблемима,  решити све финансијске обавезе и преузети их на себе, додавши да ускоро почињу летови нове националне авио компаније Црне Горе, за коју на дестинацији између наших земаља прве летове очекују у јуну ове године.

,,Нова авио компанија Црне Горе ради на томе да што пре успоставимо ваздушни саобраћај Подгорица-Београд и Тиват-Београд, јер свакако су се те две дестинације показале као економски најисплативије и најкорисније по питању економске сарадње, и због протока људи а и за туристичку привреду Црне Горе'' истакао је Бојанић.