You are here

Момировић: Уз лидерство Вучића и Раме, Србија и Албанија праве највеће економске искораке у историји

Тирана, 06. јун – Отворени Балкан је најбољи пројекат који се појавио у Југоисточној Европи у последњих тридесет година осмишљен да окупи све земље региона око онога што нас спаја - тржиште, културно и историјско наслеђе и јединствен животни простор. Уз лидерство Александра Вучића и Едија Раме, Србија и Албанија имају прилику да направе највеће економске искораке у својој историји, рекао је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након састанка са министарком инфраструктуре и енергетике у Влади Албаније Белиндом Балуку уочи  сутрашњег Самита о путевима Западног Балкана 2022. године који ће се одржати у Тирани.

Министар Момировић је истакао да се свако повезивање између држава пре свега односи на инфраструктуру, односно на друмски, железнички и ваздушни саобраћај.

„Данас имамо редовну ваздушну комуникацију између Београда и Тиране и свакодневно на тој релацији реализују се два лета“, рекао је министар Момировић.

Министар је додао да је један од пројеката који је и представљен на конференцији "Западни Балкан" и реконструкција и модернизација пруге Београд – Бар.

„Приликом реконструкције пруге Београд- Бар план нам је да одвојимо један крак и да повежемо и Скадар и Тирану са том стратешки важном пругом за Републику Србију и на тај начин додатно је ојачамо. Свакодневно, све више људи путује из Албаније у Србију као и обрнуто и та путна комуникација ће само расти. Србија и Албанија иду напред и нећемо се зауставити на томе“, истакао је министар Момировић.

Министар Момировић ће у наставку дана у Тирани одржати и билатералне састанке са министром комуникација и промета БиХ Војином Митровићем, и потпредседником Владе Црне Горе и министром капиталних инвестиција Ервином Ибрахимовићем.

Самит о путевима Западног Балкана 2022. године у организацији Сталног секретаријата Tранспортне заједнице, Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) са називом „Обликовање будућности: сигурни, паметни и одрживи путеви“, одржаће се у Тирани  07. јуна 2022. године. Самит о путевима окупиће партнере из Југоисточне Европе и високе званичнике задужене за саобраћај, представнике земаља чланица ЕУ, регионалних институција и међународних организација.