You are here

Момировић: Велика подршка Немачке у изградњи комуналне инфраструктуре у Србији

Јагодина, 03. јун – У оквиру дугогодишње билатералне сарадње са СР Немачком, ресорно министарство које водим у сарадњи са Немачком развојном банком КФВ, спроводи пројекте изградње комуналне инфраструктуре у области водоснабдевања, отпадних вода и управљања чврстим отпадом, и до сада је у оквиру финансијске и техничке подршке СР Немачке и КФВ банке, обезбеђено 274 милиона евра за приоритенте инвестиције у 34 града у Србији, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас након потписивања посебног уговора за реализацију изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже у Јагодини.

„Уз подршку КФВ-а инвестирали смо и у 14 градова са преко 1,2 милиона становника и тиме покрили приближно петину становништва наше земље са потпуно новом водоводном мрежом јер смо грађанима обећали  да нећемо стати и да ћемо наставити да градимо инфраструктуру широм Србије “, рекао је Момировић.

Министар Момировић уговор за реализацију изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже потписао је са директором ЈП "Стандард" Драганом Лукићем, градоначелником Јагодине Ратком Стевановићем и пројект менаџером испред КФВ банке Стефани Рауприх која је том приликом рекла да се заједничким залагањем дошло до овако добро припремљеног пројекта са циљем одживог урбаног развоја и наставка успешне сарадње.

Председник скупштине града Јагодина Драган Марковић захвалио се министру Момировићу, Влади Републике Србије, КФВ-у, и другим институцијама , и изразио велико задовољство због потписаног уговора  и предстојећих радова на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода  и предочио који капацитети и услуге ће бити унапређени.

Изградњом централног простројења за пречишћавање отпадних вода у Јагодини капацитета 72.000 еквивалент становника инвестиционе вредности 18 милиона евра, обезбедиће се пречишћавање отпадних вода за град Јагодину и села Трнава и Рибаре, а у каснијој фази и села Ракитово и Кончарево, где живи око 50.000 становника Јагодине. Поред постројења за пречишћавање, пројекат укључује реконструкцију и проширење постојећег колекторског и канализационог система вредности 6 милиона евра, с обзиром да је реконструкција постојећег канализационог система један од кључних услова за ефикасан рад будућег постројења за пречишћавање отпадних вода.