You are here

Момировић: Захвални Мађарској на подршци и помоћи у реализацији еколошких пројеката

Крагујевац, 02. јун – Споразум о економској и техничкој сарадњи је још један вид добрих и чврстих економских и политичких односа Мађарске и Србије, а на основу њега са пријатељима из Мађарске крећемо са пројектовањем и изградњом нових 10 постројења за пречишћавање отпадних вода и 351 километром канализационе мреже на 12 локација у Србији, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након  презентације и најаве почетка реализације Пројекта чишћења Језера „Бубањ“ у Крагујевцу.

„Пре свега желео бих да се захвалим подршци коју Влада Мађарске пружа Републици Србији не само у политичком смислу. Сви смо свесни и захвални колику је подршку нашој земљи Мађарска дала у претходном периоду. Када Влада Мађарске наступа, као да наступа Србија - увек су били ту за нас. Овај Споразум о економској и техничкој сарадњи је још један вид наших добрих и чврстих економских и политичких односа. Овде причамо о 4,3 милиона евра бесповратних средстава који ће бити коришћени за израду пројектне документације након чега ће доћи инвестиције које ће бити око 80 милиона евра и који су резултат кредита који ће Мађарска обезбедити Републици Србији. Пројекти о којима смо причали су првокласни еколошки пројекти и заиста морам да захвалим градоначелнику Дашићу на сјајној сарадњи коју смо имали на реализацији овог пројекта“, изјавио је министар Момировић.

У оквиру пројекта ради се чишћење и реконструкција језера Бубањ и Међувршје. Језеро Бубањ налази се у самом центру града Крагујевца на површини од око 3,5 хектара.

„Наша мисија је да очистимо језеро Бубањ у Крагујевцу. Од када је оно направљено 50-их година прошлог века ниједном није очишћено. Због тога је угрожен биодиверзитет језера и уз подршку Владе Мађарске ми ћемо ово језеро очистити. Очекујем да пројекат крене са грађавинским радовима у наредних 6 до 8 месеци, а до тада нас чека пуно посла пре свега када је реч о узимању анализе воде и израде Студије оправданости. У самом граду тренутно градимо 46 километара канализационе инфраструктуре, а план нам је да наредне године изградимо 360 километара канализационе мреже. Када завршимо све ове пројекте очекујем да ће Крагујевац имати еколошку инфраструктуру као и модерни градови у Западној Европи“, додао је Момировић.

„Дошло је време да можемо да се бавимо еколошким питањима. Чишћење језера Бубањ није једини еколошки пројекат, а један од пројеката министарства на чијем је челу министар Момировић подразумева то да ће Крагујевац добити 360 километара канализационе мреже, три постројења за пречишћавање отпадних вода и нову депонију“, изјавио је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Мађарска фирма Naturaaqua заједно са српским експертима отпочела пројектовање за чишћење језера Бубањ у Крагујевцу и Међувршје крај Чачка. Финансирање пројектовања иде из неповратних средстава које финансира Мађарска агенција за промоцију извоза (HEPA).