You are here

НА ПРАКСУ У МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ МОЋИ ЋЕ УБУДУЋЕ И СТУДЕНТИ ФАКУЛТЕТА ТЕХНИЧКИХ НАУКА ИЗ НОВОГ САДА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду проф. др Борис Думнић потписали су данас Споразум о сарадњи, на основу којег ће праксу у Министарству и предузећима у том ресору убудуће моћи да стекну и студенти ФТН-а, први ван Универзитета у Београду.

Обраћајући се студентима, Весић је изразио задовољство што је управо новосадски ФТН први факултет, ван Београда, са којим Министарство потписује споразум о сарадњи, наводећи да је једна од његовим првих идеја и иницијатива, када је постао министар, управо била да се што више факултета, студената, професора и асистената укључи у рад на реализацији бројних пројеката.

"Ако постоји министарство које ради толики број инфраструктурних пројеката и које у тој мери доприноси развоју Србије, онда је то Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре", подвукао је Весић.

Појаснио је да се периодично расписују конкурси за стручну праксу у неком од сектора Министарства или у неком од предузећа, за коју студенти добијају надокнаду од 14.000 динара месечно.

Најавио је и да ће студенти из Новог Сада имати додатну погодност - бесплатне карте за брзи воз Соко, како не би имали тај трошак приликом доласка у Београд.

"Пракса се признаје и верујемо да је ово добар начин да помогнемо да студенти учествују у раду на великим пројектима. То ће вама помоћи у каријери, али и нама да видимо да постоје људи који би могли да наставе да раде у нашим предузећима", рекао је Весић.

До сада је у неколико циклуса праксе, прошло више од 100 студената.

Додао је да је 10 студената боравило и нa пракси у Кини, где су видели како се гради пруга за брзине од 300 километара на сат, највећа брана и лука, те навео да ће такве активности бити настављене не само за кинеским, већ и са компанијама из других земаља које раде у Србији, попут америчког Бехтела, које ће студентима обезбедити бесплатну стручну праксу на пројектима које раде у својим земљама.

"У року од месец дана ићи ћемо са новим позивом за 15-ак студената, а сигуран сам да ће их бити и са вашег факултета, који ће отићи у Кину, да виде како се реализују пројекти", рекао је Весић.

Посебно је истакао да изградња инфраструктуре није могућа без науке, због чега је важно да се заједничким трудом развија земља, како би била још боље место за живот.

Захвалио је декану Думнићу на сарадњи и позвао студенте да се пријаве на праксу, како би стекли драгоцено искуство.

"Ако желите да успете, никада нећете престати да учите. Да бисте успели у техничким наукама, морате да прихватате нова знања. Свет мењају храбри и одлучни, они који желе да уче и напредују. Верујем да међу вама има много храбрих и одважних којима ћемо пружити прилику да изаберу чиме ће се бавити, а који ће кроз своју каријеру учинити нашу земљу бољим местом за живот", поручио им је министар Весић.

Декан ФТН-а проф. др Борис Думнић истакао је да је споразум веома важан за тај факултет јер отвара још једну могућност за студенте да учествују у реализацији кључних инфраструктурних пројеката у Србији.

"То је од огромног значаја за образовни систем, када се имају у виду велике и  динамичне промене на тржишту знања и образовања. Савремено окружење намеће потребу да, практично, одмах по завршетку студија будете оспособљени за обављање конкретних пројеката и да се интегришете у пословне системе. Ово је један од начина за то", рекао је Думнић.

Додао је да се нада да ће Факултет техничких наука и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре имати још добрих заједничких пројеката за сарадњу, у циљу додатног развоја образовног система у Србији.