You are here

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ У ОКВИРУ ИЗЛОЖБЕ 100 ЖЕНА-100 МИНИЈАТУРА

У Београду је данас додељено пет награда у оквиру 10. жириране изложбе "100 жена - 100 минијатура" за најбољи ручни рад на тему "Чувари традиције".

У конкуренцији 168 аутора из Србије и иностранства за најбоље ауторке проглашене су Снежана Станојев из Опова, Љубица Томашевић из Сремске Митровице, Јармила Рубанска из Братиславе у Словачкој, Катарина Мандић из Панчева и Марта Миљковић из Трстеника.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић навео је да српски народ и остали народи који живе на нашим просторима, кроз усмену традицију и језик, сценску уметност и ритуале исказују своју изванредну креативност, знање и вештине.

Додао је да се неговањем и преношењем културне баштине чува историја, култура, традиција.

Весић је исказао задовољство што је Србија 2012. године озваничила значај старих заната и обичаја, тако што је усвојена листа елемената нематеријалног културног наслеђа наше земље.

"Овде се налази 63 експоната, између осталог и Крсна слава, Ћирилична слова, певање уз гусле и све оно што чини нашу традицију", рекао је он и исказао захвалност НАЛЕД-у и Етно мрежи што афирмишу културно наслеђе Србије годинама.

Он је навео да су приликом реконструкције Зиндан капије на Калемегдану добијени и нови простори који могу да се користе као галеријски, а један од њих постаће дом за Етно мрежу.

"То је право место где ће Етно мрежа имати своју галерију јер је Калемегдан једно од три места које највише посећују страни туристи  и то је прилика да на тај начин покажемо шта имамо и да оснажимо оне жене које су укључене у саму  Етно мрежу и обезбедимо већа средста за њихов рад", рекао је он.

Додао је да је важно да Србија у наредном периоду учини много више на афирмацији нашег народног стваралаштва, те да се подстакне женско предузетништво и да се кроз овакве пројекте улаже у људе који се баве овим занатом.

Чланица уметничког савета Етно мреже Софија Арсић рекла је да су на изложби у Сава центру изложени радови свих до сада награђених аутора, као и ауторски радови аматера, који су били заинтересовани да излажу.

Додала је да је радом у Етно мрежи схватила да су проблеми жена које раде рукотворине недостатак времена и материјала и да је због тога настала идеја да се позову жене које ће радити минијатуре малих форми, јер то захтева мало врема и новца.

Амбасадор Канаде у Србији Џајлз Норман рекао је да му је драго што су на овогодишњој изложби, уз такмичаре представљени и прошлогодишњи победници, као и да су сви аутори показали занимљиве идеје, дизајн, избор боја.

"Драго ми је да подржимо рад Етно мреже, јер је важно да подржимо појединце и заједнице који својим радом чувају богато културно наслеђе ове земље", рекао је он.

Председник Извршног одбора ”Unicredit" банке Никола Вулетић исказао је задовољство што та банка већ другу годину учествује у оваквом пројекту, додајући да је циљ да се помогне онима за које сматрају да треба да се оснажују и да им се отвори могућност да даље стварају.

"Ове рукотворине које су уникатне треба да нађу што шири простор у нашем друштву. Одлучили смо да просторије наше филијале користимо као изложбени простор кад год је то могуће. Одлучили смо и да Етно мрежине производе поклањамо нашим партнерима, поготово гостима из иностранства, да покажемо шта све Србија има да понуди", рекао је он.

Изложбу, која се ове године одржава под називом "Млади настављају", под покровитељством Амбасаде Канаде и уз подршку НАЛЕД-а и корпоративних партнера, већ традиционално организује кровно удружење произвођача рукотворина Етно мрежа, који ове године обележава 20 година рада на очувању културног наслеђа и економском оснаживању жена.

Жирирана изложба под називом "Сто жена - сто минијатура" једина је манифестација те врсте у Србији која женама које се баве израдом рукотворина даје прилику да се усавршавају и такмиче у традиционалним техникама са циљем активног чувања културног наслеђа Србије.