You are here

НАКОН ОСАМ ГОДИНА ПОНОВО УСПОСТАВЉЕНА ЖЕЛЕЗНИЧКА ЛИНИЈА СУБОТИЦА - СЕГЕДИН

Након осам година данас је поново успостављена железничка линија на релацији Суботица - Сегедин, а тим поводом министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић дочекао је на железничкој станици Палић мађарског министра Јаноша Лазара.

Весић је нагласио да су Србија и Мађарска пријатељске земље и да је ово само још један корак који показује да у овом тренутку не постоје две земље или два народа који боље сарађују од Србије и Мађарске, односно Срба и Мађара.

“Пре две године, наши лидери Александар Вучић и Виктор Орбан су спојили ову железничку пругу и ми данас имамо прилику да од данас имамо пет возова дневно из Суботице ка Сегедину и из Сегедина ка Суботици. То су возови пријатељства и веома ће користити људима са обе стране границе", рекао је Весић.

Навео је да нас чека и успостављање брзе пруге од Београда до Будимпеште, да ће бити завршена пруга до Суботице до краја следеће године и да ће то бити права круна у односима две земље јер ће на тај начин још боље бити повезане.

“Такође, чека нас и изградња пруге Суботица - Баја и то је план Србије и Мађарске за будућности", нагласио је Весић.

Мађарски министар Јанош Лазар нагласио је да овде није реч само о симболичном догађају, већ о нечему што ће стварно и функционисати, односно да ће по пет парова возова функционисати између Суботице и Сегедина.

“Србија нам је помогла да остваримо наш стари план, јер данас можемо да кажемо да се ми Мађари и Срби држимо заједно и да се Мађарска и Србија држе заједно. Данашњи дан и ова линија је симбол тог заједништва", рекао је Лазар.

Истакао је да се ради на томе да Срби и Мађари могу шти више да се зближе, заједнички да раде, да може да се саобраћа не само друмовима, него и возовима и да се не може стићи у Мађарску само једним путем него на више прелаза.

Први долазак воза из Сегедина у Суботицу поздравио је и градоначелник Суботице Стеван Бакић истакавши да је ово велики догађај како за град Суботицу, тако и за Србију и Мађарску, нарочито за грађане Палића, Хајдукова, Бачких Винограда и Шупљака.

“Поновно успостављање железничке линије између Суботице и Сегедина ће допринети јачању веза два народа и јачем повезивању два братска града. Симболичним повезивањем шина 18. октобра 2021. године су председник Републике Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан отворили реконструкцију пружног правца у дужини од 45 километара, чиме се добија на бржем протоку роба, људи и услуга. Очекује се завршетак брзе пруге Београд - Будимпешта, а град Суботица је на тој линији централна тачка која у културном смислу одавно повезује средњу и јужну Европу, што ће се сада видети и кроз железнички саобраћај", рекао је Бакић.

Председник Скупштине града Суботице Балинт Пастор истакао је да железничка линија од Суботице до Сегедина за два народа значи живот.

“Ово значи да људи не треба да се преселе у Мађарску ако тамо желе да уче, студирају или раде, већ да свакодневно безбедно, брзо и релативно јефтино могу да стигну на своја радна места, на факултет, да тамо обаве послове и друго, а исто тако из Мађарске могу да стигну за Србију", рекао је Пастор.

Изразио је задовољство што се успело у томе да се ред вожње усклади са очекивањима грађана, јер је пре само месец, месец и по говорено о два пара возова, а сада говоримо о пет.        

“Драго ми је што су владе Србије и Мађарске разумеле да је ово живот значи и да треба што више возова да саобраћа на овој линији", навео је Пастор.

Министри су подсетили и да се ради на проширењу граничног прелаза Хоргош, да ће се следеће године радити проширење Y крака како би гранични прелаз Келебија могао да буде проширен на два, као и гранични прелаз Херцегсанто, као и да за десетак дана почиње изградња брзе саобраћајнице Бачки Брег према Румунији.