You are here

НАРЕДНЕ НЕДЕЉЕ ПОЗИВ МИНИСТРИМА РЕГИОНА ДА ДОЂУ У БEOГРАД НА САСТАНАК О БРЗОЈ ПРУЗИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је да ће са министром грађевинарства и саобраћаја Мађарске Лазаром Јаношем следеће недеље упутити заједнички позив министрима транспорта Албаније, Северне Македоније, Бугарске, Грчке и Турске да дођу у Београд како би разговарали о развоју брзих пруга у региону.

“Да се нађемо у Београду и да на том састанку разговарамо о развоју брзих пруга на територији Западног Балкана и овог дела Европе, што је заједнички интерес свих, не само Србије и Мађарске, већ и тих земаља", рекао је Весић новинарима после састанка са представницима мађарских грађевинских фирми.

Весић је јуче рекао да ће са мађарским колегом позвати поменуте земље да на својим територијама наставе изградњу брзе пруге, која ће прво бити направљена од Београда до Будимпеште, а касније и до македонске границе.

Свака пруга и пут доноси и нове инвестиције, нове фабрике и радна места, истакао је Весић.

“Ми у Влади Србије видимо развој логистике као једну од наших великих шанси. Србија је на таквом месту да може веома добро да развија логистику. Зато и радимо реконструкцију пет регионалних пруга са ЕУ, које ће се користити и за путнички, али првенствено карго саобраћај. На тим пругама ће возови ићи брзином од 120 километара на сат", рекао је Весић.

Додао је да ће те пруге додатно повезати Србију са Румунијом, Бугарском и Мађарском, али и са БиХ и Црном Гором, пошто ће се радити реконструкција барске пруге и на делу од Ваљева до Врбнице на црногорској граници.

“Такође, ту су и пруга за КиМ, деоница Сталаћ - Краљево - Рудница, затим брза пруга према Северној Македонији, још једна веза између Видина, Неготина и Зајечара", рекао је Весић.

Он је истакао да би Србија могла да "живи" од логистике због свог положаја, као и да зато градимо интермодалне терминале и улажемо у водни саобраћај.

“Раде се реконструкција две луке, за трећу луку у Сремској Митровици, брзо ће бити расписан тендер. Тако да Прахово и Богојево већ радимо и изабрали смо извођаче, а трудимо се да кренемо и у причу око нове Луке Београд, већ смо одредили место за нову луку. Радиће се и лука за расуте терете на десној обали Дунава. Један интермодални терминал је завршен у Батајници и радићемо веома брзо и у Макишу, тамо где ће бити депо за метро", казао је Весић.

Додао је да због доброг положаја Србије велики број западних компанија из области логистике долазе у нашу земљу.