You are here

Народни посланици са министром Момировићем у посети радова на брзој прузи у Чортановцима и на Новом Београду

 

ЧОРТАНОВЦИ, 18. јун – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре показало је изузетне резултате у претходном периоду, закључак је посланика Народне скупштине Србије после радног састанка са ресорним министром Томиславом Момировићем. Kако је истакла Kатарина Ракић, председница скупштинског Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, народни посланици очекују да ће министарство наставити да ради истим, “па чак и бољим темпом”.

 

“Поновила бих речи председника Александра Вучића да смо подигли земљу из пепела и могу да потврдим што је министар Момировић рекао да смо морали да кренемо нажалост од нуле. Kада се нешто годинама и деценима није улагало, јако је тешко доћи и до нуле, а овај резултат који смо видели данас је нешто огромно и за земље које су много развијеније од наше”, истакла је Kатарина Ракић.

 

Скупштински Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације разматрао је данас Извештај о раду МГСИ у кампу РЖД на градилишту брзе пруге у Чортановцима. Министар Момировић је пренео посланицима да данас у Србији имамо историјски највеће инвестиције у путну и железничку инфраструктуру, као и водни саобраћај, те да је примарни циљ министарства на чијем је челу да направи резултате који ће очувати макроекономску стабилност.

 

„Министарство на чијем сам челу је практично носилац свих јавних инвестиција које се спроводе у земљи и наш примарни задатак је да направимо резултат који ће не само изградити инфраструктуру Србије, већ који ће одржати макроекономску стабилност која је постигнута још од фискалне консолидације коју је спровео председник Вучић“, навео је министар Момировић.

 

„У првом кварталу 2021. године на територији Републике Србије издато је укупно 5.543 аката за градњу, 3.701 локацијских услова и 1.276 употребних дозвола. Извршење буџета у првом кварталу је доста добро. Важно је да се новац троши, али ми не бацамо паре, већ извршавамо пројекте и реализујемо буџет. Ми смо за сада на око 35 одсто реализације буџета, а највећи део реализације очекујемо у трећем кварталу. Раст грађевине само у првом кварталу ове године већи је за 20%, али оно што ми заиста желимо јесте да у другом кварталу тај раст не буде испод 38,5%“, навео је министар Момировић.

 

Након одржане седнице министар Момировић је са народним посланицима, члановима  скупштинског Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, обишао радове на тунелу и вијадукту „Чортановци“, које изводи руска компанија „РЖД Интернешенел“, као  деоницу пруге Београд Центар – Стара Пазова где је извођач кинески конзорцијум „ЦЦЦЦ“ и „ЦРИ“.