RSS

You are here

Обнова путева до 1. октобра, куће приоритет

План Владе Србије је да се до 1. октобра санирају путеви првог и другог реда, као и локални путеви, али приоритет у обнови после поплава у Србији биће куће, поручила је потпредседница Владе Зорана Михајловић. Она је оценила да ће се новац за обнову објеката после поплава сигурно наћи, само је важна брзина и ефикасност извођења радова на терену.

 

Сва расположива механизација јавних предузећа је већ на терену и ради се пуним интензитетом, рекла је Зорана Михајловић гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

 

Навела је да се у то лично уверила, тако да ће санација штета на путевима у Србији бити сасвим сигурно могућа до планираног рока.

 

Штета на путевима 1. и 2. реда износи око 40 милиона евра и влада је одлучила да се санирају и штете на локалним путевима где је штета процењена на око 20 милиона евра, тако да је штета на путној мрежи укупно око 60 милиона евра, навела је Михајловићева, која је и министарка саобраћаја и грађевине у Влади Србије.

 

"Процену штете ћемо имати до краја јуна, али то не значи да ћемо седети 30 дана", поручила је министарка и поновила да је укупно процењена штета од поплава, без Обреновца, већ премашила пола милијарде евра, а кад се додају процене из Обреновца, сигурно ће бити више.

 

Михајловић је рекла да поменута цифра само износи директне штете, али да тек треба сагледати индиректну штету због утицаја на животну средину, изгубљеног прихода, бруто домаћег производа, социјалних случајева...

 

Нема дилеме да је највећу штету претрпео Обреновац, али ту су и други градови попут Малог Зворника где је тренутно процењена штета око милијарду динара, а биће и више, због клизишта, оштећеног моста, навела је Михајловићева и додала да су велике шетете претрпели Шабац, Лозница, Чачак и Бајина Башта.

 

Куће које су срушене биће изнова саграђене, а оне које су делимично оштећене, биће поправљене, поручила је Михајловић и додала да је формирано 40 експертских тимова које ће контролисати процене штете на терену по локалним самоуправама.