RSS

You are here

Одблокираћемо градњу и пре решавања питања конверзије

Новим Законом о планирању и изградњи, коjи ће се током новембра наћи у скупштинскоj процедури, биће дозвољена градња и на локациjама са правом коришћења земљишта, изjавила jе данас потпредседник владе и министар грађевинарства, саобаћаjа и инфраструктуре, проф. др Зорана Mихаjловић новинарима након отварања конференције “Јачање националних капацитета за одрживо становање”.

"Kонверзиjа ће бити решена, а оно што ће бити помоћ и начин како да одблокирамо грађевинску индустриjу jесте да свако ко има право коришћења има и право градње. То jе Законом о планирању и изградњи из 2009. било забрањено и то jе онемогућило грађевинску индустриjу да се развиjа", рекла jе Mихаjловић.

Држава, како је истакла, мора да сачека анализу ефеката конверзиjе права коришћења у право своjине на грађевинском земљишту. Анализа ефеката ће бити потпуно jавна и на основу ње ће конверзиjа током 2015. године бити регулисана посебним законом, додала је она.

С друге стране, нови Закон о планирању и изградњи, коjи би требало да буде усвоjен ове године, омогућиће добиjање грађевинске дозволе за 28 дана на jедном шалтеру и покретање добиjања електронске грађевинске дозволе до половине наредне године.

"Mи смо jедина земља у региону чиjе грађевинарство има удео у бруто домаћем производу од само четири одсто, а морало би да буде наjмање шест или седам одсто", нагласила jе Mихаjловић.

Oна jе истакла да грађани немаjу разлога да страхуjу да ће морати скупо да плаћаjу за грађевинску дозволу, jер ће се она добиjати на jедном шалтеру тако да се неће плаћати многе таксе коjе сада постоjе. "Наш задатак jе да омогућимо грађанима да што мање плате и помогнемо да што пре почну да граде", додала jе Михајловић.

Говорећи о раду инспекција и најављеном рушењу 2.600 бесправно изграђених обjеката у Србиjи, Михајловић је рекла да је Министарство за ту намену обезбедило 20 милиона динара у 2014. години, а да ће за 2015. бити предвиђена и већа средства.

Oна jе напоменула да ће се прво расписати jавни позив за избор фирме коjа ће се тиме бавити, затим обезбедити новац и тек онда рушити. "Сваки власник ће прво добити решење и упозорење да сам сруши обjекат и уколико то не уради у року од 15 или 20 дана онда ће то урадити надлежни државни орган", рекла jе Mихаjловић.

У Србиjи има око милион и по нелегално изграђених обjеката, а Министарство ће покушати да нађе решење да легализуjе све обjекте коjи не угрожаваjу безбедност и нису на заштићеним подручjима.