You are here

ОДБОР ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ УСВОЈИО ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Одбор за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије усвојио је данас предлоге Закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи и Закона о железници, као и Предлог закона о интероперабилности железничког система, које је Влада Србије упутила парламенту 8. маја ове године.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владимир Џамић рекао је да је усвајање тих прописа важан корак у усклађивању са правним тековинама Европске уније, посебно имајући у виду да је Први кластер који обухвата и преговарачка поглавља из надлежности МГСИ, отворен у децембру 2021. године.

Истакао је да су током израде закона, консултовани сви релевантни актери, као и да је Европска комисија, заједно са надлежним директоратима, у више наврата похвалила видан напредак Србије у овој области.

“Желимо да испунимо све обавезе из приступних преговора и створимо услове за што ефикасније затварање отворених преговарачких поглавља, у складу са стратешким циљевима владе, међу којима је један од најважнијих управо пуноправно чланство Србије у Европској унији”, рекао је Џамић.

Он је напоменуо да је ЕУ, од 2000. до 2022. године, сектору саобраћаја бесповратно дала више од 420 милиона евра, као и више од 650 милиона евра само у првом кварталу ове године, што је највећи грант Србији икада.

"До краја ове године, у складу са Националним планом Владе Србије за усаглашавање са правним тековинама ЕУ, очекује се усвајање чак седам закона и два поџаконска акта из надлежности министарства, на чему се веома интензивно и посвећено ради уз редовне институционалне консултације са Европском комисијом и Делегацијом Европске уније у Србији", додао је Џамић, који је и председавајући Преговарачких група за поглавља 14 и 21, која се односе на транспорт и трансевропске мреже.