You are here

ОДРЖАН ПРВИ НАЦИОНАЛНИ АРХИТЕКТОНСКИ ФОРУМ

Национални архитектонски форум, на ком су размотрене теме значајне за развој архитектонске политике у складу са визијом, циљевима и мерама Националне архитектонске стратегије, одржан је у Дому омладине Беогада.

Платформа за спровођење Националне архитектонске стратегије, архитектонска професија у Србији (регулаторни и институционални оквир) и архитектонска делатност и пракса (квалитет и вредност архитектонских услуга), теме су панела на којима ће учествовати представници релевантних институција и установа, архитектонских удружења и бироа.

Влада Републике Србије је 1. јуна 2023. године на предлог Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре усвојила Националну архитектонску стратегију (НАС) која представља документ којим се у Србији први пут стратешки утврђује архитектонска политика и на целовит начин одређује правац деловања у циљу развоја и унапређења квалитета архитектуре и грађене средине.

Национални архитектонски форум отворила је архитекткиња Милка Гњато, чланица управног одбора Друштва архитеката Београда и једна од оснивача Асоцијације Српских архитектонских пракси, која је у име архитектонске заједнице истакла значај Форума и указала на друштвену важност архитектонске дисциплине. Присутнима се потом онлајн обратила Рут Шагеман, председница Савета архитеката Европе.

Након поздравних обраћања, представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре – архитекте Небојша Антешевић, Божана Лукић и Тијана Пејић, представили су визију и циљеве Националне архитектонске стратегије , уз осврт на релевантне податке о архитектонској професији и делатности у Србији, као и публикацију Архитектура за нас, у којој је стратегија представљена сажето и илустративно.

У жељи да НАФ, поред доносиоца одлука и креатора јавних политика, те истакнутих представника струке у Србији, буде увеличан и присуством иностраних гостију који ће нам пренети позитивна искуства у спровођењу архитектонских политика, посредством Амбасаде Шпаније присутнима се обратио и господин Ињаки Карнисеро, Генерални секретар Секретаријата за урбану агенду, становање и архитектуру при Министарству саобраћаја, мобилности и урбане агенде Краљевине Шпаније. Будући да је Шпанија недавно донела и Закон о квалитету архитектуре, а да је господин Карнисеро један од најзаслужнијих за његово доношење, говорио је о искуствима Шпаније у креирању архитектонске политике, посебно у контексту смерница за висококвалитетну архитектуру и грађену средину, улоге јавног сектора у постављању узорних примера архитектуре, оснивања Куће архитектуре Шпаније, улоге Сваета за архитектуру и других важних аспеката које Закон о квалитету архитектуре уређује.

Господин Жоао Бенто (João Bento), испред Лисабонске школе архитектуре Универзитета у Лисабону, имао је онлајн излагање посвећено креирању архитектонских политика у Европи које промовишу висококвалитетну архитектуру и културу грађења (кроз представљање панораме актера, политика и алата). Форуму је присуствовао велики број високих званица из земље и иностранства.

Тема првог панела: Платформа за спровођење Националне архитектонске стратегије. Модератор Ксенија Лаловић (Архитектонски факултет – Универзитета у Београду), панелисти Владимир Лојаница (декан Архитектонског факултета – Универзитета у Београду), Владан Ђокић (ректор Универзитета у Београду) представник Министарства културе и Слободан Јовић (кустос Збирке архитектуре, урбанизма и архитектонског дизајна при Музеју примењене уметности/Факултет техничких наука Нови Сад – Департман за архитектуру), док је своје онлајн излагање имао Бојан Линардић (директор Завода за просторни развој Хрватска).

Тема другог панела: Архитектонска професија (регулаторни и институционални оквир). Модератор Предраг Милутиновић (Удружење архитеката Србије/Асоцијација српских архитектонских пракси/Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије /биро „МАПА студио“), панелисти Весна Цагић Милошевић (Удружење архитеката Србије/професор, Архитектонски факултет – Универзитета у Београду), Жаклина Глигоријевић (Удружење архитеката Србије – представник у Савету архитеката Европе/Женско архитектонско друштво), Иља Микитишин (Друштво архитеката Београда/биро „4Mind“) и Данило Дангубић (Асоцијација српских архитектонских пракси/биро „DADA“), а онлајн излагање имао је Владо Крајцар (генерални секретар Коморе за архитектуру и просторно планирање, Словенија).

Тема трећег панела: Архитектонска делатност и пракса (квалитет и вредност архитектонских услуга). Панелисти: Милан Ђурић (Удружење архитеката Србије / Архитектонски факултет у Београду / биро „Два студио“), Ања Ивана Милић (архитектонска фирма „Архипро“ / Женско архитектонско друштво), Бојан Забуковец (архитектонска фирма „ЗАП“ / Асоцијација српских архитектонских пракси), Владимир Ђорић (Асоцијација српских архитектонских пракси / биро „Забриские“) и Ђорђе Мојовић (Програм за урбани развој).