You are here

Одржана промоција Кампање за подизање безбедности у саобраћају

Београд, 13. мај – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић присуствовао је данас промоцији Кампање за подизање безбедности у саобраћају на државним путевима кроз едукацију возача и других учесника у саобраћају на две теме: "Знак значи живот" и "Не вози зауставном траком".

 „Када изађемо из станова постајемо учцесници у саобраћају. Сваки грађанин који крене на посао, деца када пођу у школу, баке и деке који иду до продавнице или паркова имају право да буду безбедни. Наша је обавеза да се побринено да ту сигурност обезбедемо по сваку цену. То можемо да учиномо само ако допремо до сваког појединца са поруком да живот нема цену“, изјавио је министар градевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Министар је додао да је циљ да будемо друштво у ком је пешак заштићен и друштво без црниих статистика, а нарочито када је реч о деци.

„Претходних година смо много инвестирали у безебдност саобраћаја, зато смо прошле године имали најбоље резултате када је реч о безбедности пре свега деце“, рекао је Момировић.

Подсетио је да је Министарство заједно са Путевима Србије посебан фокус ставило на обезбеђивање средстава за постављање саобраћајне сигнализације и доношње правилника о утврђивању зоне школе и о мерама за заштиту безбеднбости деце на путу до школе.

Момировић је навео да Министарство ради на Стратегији безбедности саобраћаја од 2022. до 2030. године, примењује најбоља светска решења и сарађује са Међународном транспортном заједницом у овој области.

„Управо по оцени Транспортне заједице Србија је препозната као најактивнија земља у региону када је реч о безбедности саобраћаја“, истакао је Момировић.

Он је напоменуо да Србија мора да настави изградњу аутопутева и брзих саобраћајница да би постала друштво са апсолутном саобраћајном безбедношћу.

Сви знамо колики је допринос аутопута ''Милош Велики'' када је реч о смањењу интензитета саобраћаја Ибарском магистралом, која је због чињенице да се у пршлости на овој деоници дешавао највећи број незгода названа магистралом смрти“, нагласио је министар саобраћаја.

Момировић је рекао да инвестиције у инфраструктуру мора да прати стална едукација грађана и учесника у саобраћају о томе да живот нема алтернативу и да је спашавање људских живота основни циљ свих у друштву.

Догађају су присуствовали начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије Славиша Лакићевић, као и директор Путева Србије Зоран Дробњак који је том приликом рекао да се креће са новом кампањом која се односи на вожњу зауставном траком и поштовање знакова које треба да поштујемо, чувамо и да их пратимо да бисмо знали ко има предност у саобраћају.

Путеви Србије упозорили су да је за поседње три године 1.574 људи у Србији изгубило живот на путевима, да је у 30 одсто тих случајева до незгоде дошло због тога што је саобраћајна сигнализација уништена или украдена.