You are here

ОТВОРЕН МОСТ НА ВЕЛИКОЈ МОРАВИ У СЕЛУ ВОЈСКА, СПОЈИО СВИЛАЈНАЦ И ЈАГОДИНУ

Председник Владе Србије Милош Вучевић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, и председник општине Свилајнац, Предраг Милановић, данас су у селу Војска свечано отворили нови бетонски мост на Великој Морави, који сада безбедно спаја мештане овог села у општини Свилајнац и становнике Багрдана на територији града Јагодине.          

У изградњу моста инвестирано је 870 милиона динара.

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић захвалио је Влади Републике Србије, ресорном министру Горану Весићу и председнику Србије Александру Вучићу, за то што су, како је истакао, имали слуха за једну општину као што је ова и који су имали слуха за једно село као што је село Војска.          

"За 16 година, колико сам председник општине, нисмо имали срећнији дан! Војска више није последње село, него је прво село на територији општине Свилајнац", рекао је Милановић.                

"Овај мост смо урадили, као што видите, за мање од годину дана, за неких скоро девет месеци и верујте ми, по брзини израде, која је обухватала рушење старог моста и изградњу новог, ја не знам да ли је неки мост брже изграђен и зато сам веома срећан и задовољан. Знам како је изгледао стари мост и знам колико сте имали проблема због тога, и то само говори колико Србија напредује", рекао је министар Горан Весић.        

Он је додао да поред овог моста се на територији општине Свилајнац ради и 72 километра канализације у овом тренутку, у Тропару, Седлару, у Кушиљеву.      

"Радићемо још 70 километара канализације у самом Свилајнцу, са још три околна места, а онда ће канализацију добити и друга места. Сређујемо села да изгледају као урбане целине и недавно је Свилајнац потписао уговор са нама из Владе да за пет насељених места на самој територији општине урадимо урбане џепове. Спремамо се и да радимо обилазницу око Свилајнца, коју је обећао председник Вучић, што значи да више нећемо ићи преко оног старог железничког моста", рекао је Весић.

Подсетио је да Свилајнац има и свој научни парк и да је то доказ да свако место може да осети напредак и да људи живе боље него што су живели пре 10 година.              

"Градимо ауто-путеве и брзе саобраћајнице и пруге, а ова брза пруга између Београда и Ниша ће овде проћи близу вас и почећемо да је радимо до краја године. Већ имамо новца да радимо и локалне путеве, локалне мостове, што значи бољи комфор живота за све људе", рекао је Весић.

"Прелепа нам је ова Србија, наша зелена, чиста, снажна. Добар народ овде живи и ми морамо још много тога да урадимо да би нам народ био задовољан, да би остао, да би имали више деце и да би нам се вратио део народа који је некада, трбухом за крухом, отишао из наше отаџбине. То је циљ, то је смисао и сврха свега овога што радимо - велики грађевински подухвати", рекао је Милош Вучевић.  

Он је навео да "од краља Александра Првог Карађорђевића није урађен ниједан мост у Свилајнцу до данас".           

"Наша је обавеза, свих нас грађана, да се више никада не деси да један век прође да би саградили нови мост, треба да повезујемо људе са другим деловима Србије и да не дозволимо да нам руше мостове. Смисао је да ваша деца безбедније путују, смисао да вам треба мање времена од куће до посла или до школе и назад, и тако имате више времена за себе, за своје родитеље, своју децу. Зато развијамо и зато градимо Србију, то је смисао. И у праву је Горан Весић кад је рекао да је председник Вучић урадио много ствари, радио на стабилизацији државе, економском јачању, да би могли ово све да градимо. А, не би ни Александар Вучић то могао да уради да није било подршке вас грађана.

Вучић је одлучан и снажан државник, али је потребна подршка људи. Само тако, заједнички можемо да успемо и у такву Србију верујем и за такву Србију морамо да живимо и да радимо. Нека буде мира. Нека буде оно што је Милош Обреновић рекао - нек прође мало дима, да будемо богатији, снажнији, а онда ће све ствари које треба да дођу, доћи на право место. Верујте, ничија није горела довека, а право и правда увек дођу на своје место" рекао је Вучевић.         

Он је истакао да ми треба да да гајимо поштовање према свима, али да верујемо у Србију, да је волимо и чувамо.                 

"Чувајте овај мост и хајде да правимо нове мостове и путеве али да их правимо због људи", позвао је Вучевић.         

Мост, који је понео име јунака из Првог српског устанка, Стевана Синђелића, рођеног управо у селу Војска, дуг је 176 метара, широк 8,3 метра, има две коловозне траке од по три метра, и две пешачке стазе. Мост се ослања на шест стубова, од којих су четири у реци, и има носивост 45 тона, тако да је предвиђен и за тешки теретни саобраћај.

Саграђен је на месту некадашњег висећег моста, који је крајем шездесетих година прошлог века изградила Југословенска народна армија.        

Становници Војске и Багрдана били су принуђени да користе овај небезбедан висећи мост до пре неколико месеци. Иако није био предвиђен за моторна возила, многи су га прелазили аутомобилима ризикујући живот.    

Првобитна намера је била да се тај мост реновира и обнови, али је приликом обиласка утврђено да је толико оронуо, да мора да буде срушен и замењен новим мостом, који је сада безбедан прелаз, а уз то је скратио превоз мештанима Војске до Јагодине за шест километара, док им је Крагујевац сада ближи 50 километара.                 

Иначе, ово је први је новосаграђени речни прелаз у општини Свилајнац после 102 године. Последњи мост преко Велике Мораве на овом подручју изградио је још краљ Александар Карађорђевић давне 1922. године.