You are here

ОТВОРЕН САЈАМ ГРАЂЕВИНАРСТВА, ВЕСИЋ: ГРАЂЕВИНАРИ РАЗВОЈНА СНАГА СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ

Међународни сајам грађевинарства (УФИ) - СЕЕББЕ, на којем учествује више од 500 излагача из 23 земље, отворен је данас на Београдском сајму, у присуству министра грађевинарства Горана Весића који је поручио да је грађевинарство незаобилазан сектор у развоју наше земље, јер сваки динар који се ту уложи мултипликује се три пута у БДП-у.

"Наш план је да у наредне три године дођемо до вредности БДП-а од 100 милијарди евра годишње", рекао је Весић.

Весић је изразио задовољство тиме што је данас у друштву грађевинара који, како је истакао, представљају покретачку снагу развоја привреде у Србији.

Подсећајући да су прошле године донете измене и допуне Закона о планирању и изградњи, он је нагласио да усвојене мере већ дају резултате.

"Усвојили смо транспарентније процедуре, усвојили убрзање када је у питању издавање дозвола, створили смо услове за предвидиво пословање, као један од најважнијих предуслова за стране инвестиција", рекао је он.

Додао је да је непосредно пре доношења тог закона у трећем кварталу 2023. године вредност изведених радова у Србији порасла за 15,8 одсто у односу на исти квартал 2022. године.

Навео је и да су анкете показале да је 90 одсто привредника задовољно усвојеним изменама закона.

Додао је да је тренутно најављено 88 милиона евра нових инвестиција или поднетих захтева за грађевинске дозволе, на локацијама где је укинута конверзија односно претварање коришћења у право својине над грађевинским земљиштем уз накнаду.

Весић каже да се 66 одсто свих тих захтева односи на повећање производних капацитета.

"То је најбољи одговор онима који су тврдили да ће се укидањем конверзије уз накнаду производни капацитети претворити у стамбене објекте и како ће сви који ће тражити конверзију без накнаде суштински градити станове. Показало се и да више од две трећине њих наставља са улагањем у производне капацитете", рекао је Весић.

Министар је подсетио и да је грађевинарство на крају 2022. године учествовало у бруто домаћем производу Србије са 5,5 одсто и да се тај тренд наставио.

Истакао је и да је у 2013. години вредност свих изведених грађевинских радова у Србији износила 1,6 милијарди евра, а да је 2023. године износила 5,2 милијарде евра и да је реч о порасту од 3,25 пута.

"Намера државе да настави инвестирање у изградњу показује чињеница да смо у 2023. године имали капитални буџет за инвестицију у инфраструктуру од 3,8 милијарди евра, а да смо у 2024. годину тај буџет повећали на четири милијарде евра", рекао је Весић.

Генерални спонзор сајма је компанија ИГМ "Младост" из Лесковца, а  комерцијални директор Мајда Петковић пожелела је свим излагачима успешан сајамски наступ наводећи да је та компанија лидер у производњи грубе керамике и да послује на четири локације.

"Резултате компаније Младост, остварени домаћим капиталом, домаћим стручним кадром и јасном визијом, обезбеђују дугорочан и стабилан раст и развој. У наредним данима биће нам велико задовољство да поделимо са нашим партнерима, пријатељима и струком новости у пољу градње, да презентујемо нове производе и техничка решења", рекла је она.

Током четири дана посетиоци 48. Међународног сајма грађевинарства, чији је слоган "Од визије до остварења", моћи ће да упознају будућност грађевинске индустрије када је реч о паметним градилиштима, дигитализацији или одрживим решењима.

На сајму ће бити представљени најразличитији сегменти грађевинске индустрије, од истраживања и пројектовања, преко изградње и одржавања објеката у високоградњи, нискоградњи и хидроградњи, до представљања најсавременијих материјала, грађевинских машина, уређаја и алата.

Део Сајма грађевинарства биће посвећен и опремању ентеријера, као и промоцији старих заната који су друга крајност савременим информационим технологијама и модерном управљању пројектима.

Сајам се одржава у Халама 1, 1А, 2, 3, 3А, 4 и на отвореном простору.

Радно време је од 10.00 до 19.00 часова, а последњег дана, 25. априла до 17

часова.