You are here

ОТВОРЕНА ДЕОНИЦА НОВИ БЕОГРАД - СУРЧИН АУТО-ПУТА "МИЛОШ ВЕЛИКИ"

Деоница ауто-пута "Милош Велики" од Новог Београда до Сурчина, дуга осам километара, отворена је данас у присуству председника Србије Александра Вучића.

Ауто-пут од Новог Београда до Сурчина биће најбржа веза тог дела Београда, посебно Земуна, са ауто-путем "Милош Велики".

Свечаном отварању присуствују премијерка Ана Брнабић, амбасадорка Кине у Београду Чен Бо, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министар финансија Синиша Мали.

Градња је почела крајем марта 2021. године, а том саобраћајницом, која има урађену и бициклистичку стазу и тротоар за пешаке, излаз на ауто-пут "Милош Велики" биће скраћен за око 10 километара, јер више неће морати да иду преко ауто-пута Београд - Загреб.

Комерцијални уговор за деоницу Нови Београд - Сурчин потписан је са компанијом "Чајна комјуникејшнс констракшн компани", а његова вредност је 70,5 милиона евра.

Та деоница ауто-пута "Милош Велики" је била грађевински веома захтевна, јер пролази кроз насељено подручје.

Возачи ће моћи да се укључе из Војвођанске и улице и др Ивана Рибара на Новом Београду директно на ауто-пут "Милош Велики".

Градска магистрална саобраћајница Нови Београд - Сурчин пројектована је за брзину кретања возила од 80 километара на час.

Има по три траке, разделни појас од пет метара, пешачке стазе ширине по два метра и банкине. На траси су изграђена и три моста, један мост-канал и један надвожњак.

На самом почетку трасе градске магистралне саобраћајнице имају укључења из две улице на Новом Београду, а даље пут води кроз равницу ка првој петљи, односно чвору "Сурчин 1", типа "полудетелине".

Крај ове деонице је код следеће велике петље у Сурчину, после које почиње ауто-пут "Милош Велики".

Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП.

Вучић је раније рекао да ће када ауто-пут Сурчин - Нови Београд буде завршен да ће од Београда до Чачка моћи да се стигне колима за само сат времена.