You are here

ОТВОРЕНО ЈОШ ЈЕДНО МЕЂУНАРОДНО ПРИСТАНИШТЕ НА САВИ

У Шапцу је данас свечано отворено међународно путничко пристаниште на реци Сави, у присуству министра грађевинарства Горана Весића, који је истакао да је тај град, поред друмског ауто-пута, добио и водени ауто-пут.

Пристан за бродове и будућу речну везу са Сремском Митровицом и Београдом финансиран је средствима Републике Србије, а пројекат је вредан 63,5 милиона динара.

Весић је истакао на отварању да ће то пристаниште донети Шапцу више користи него што је коштала инвестиција у вредности око 500.000 евра.

"То значи на хиљаде страних туриста, али, како је нагласио и шансу да многи људи живе од туризма, али и да се развијају не само велике фабрике већ и мали локални бизниси који ће омогућавати људима да добро живе од свог рада", навео је министар.

Честитајући Шапчанима на новој саобраћајној вези, Весић је истакао да је овом инвестицијом Шабац добио, поред недавно отвореног друмског, и водни ауто-пут који ће омогућити да преко реке Саве буде повезан и са другим деловима Србије, као и да је  то још један корак ка томе да Шабац постане добро место за живот свих грађана.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић истакао је да то десето по реду међународно путничко пристаниште отворено у нашој земљи и додао да Србија данас по броју путничких пристаништа представља другу земљу у југоисточној Европи, после Аустрије, а да је по броју путника на крузерима трећа земља у Дунавском региону.

Он је подсетио да су овај објекат пројектовале и изградиле српске фирме.

Пројекат је финансиран је из сопствених средстава, што доказује да наша земља ни за чим не заостаје од Европске уније, речено је на отварању.

Перовић је додао смо у неким стварима чак и бољи.

Подсетио је да наша земља има велики наутички потенцијал, две међународне реке и више од 1.000 километара међународних путева.

Влада Србије, препознајући значај те врсте туризма и саобраћаја, уложила је око 4,5 милона у крузинг, а убрајајући и марину у Голубцу, негде око 10 милона, што су значајна улагања, казао је Перовић.

Шабац представља значајну тачку на пројекту "Заплови Србијом", а овај објекат за град значи долазак страних туриста крузерима, а за грађане могућност да се развија линијски саобраћај према Сремској Митровици и од овог града према Шапцу.

Председник Привременог органа града Шапца Александар Пајић је казао на отварању да је данас град Шабац ушао у А класу на мапи наутике Републике Србије и нашао се на мапи “Заплови Србијом”.

Додао је да је тиме омогућено Шапцу да са великим лучким градовима буде раме уз раме.