You are here

ОТВОРЕНО МЕЂУНАРОДНО ПУТНИЧКО ПРИСТАНИШТЕ У ЗЕМУНУ

Међународно путничко пристаниште, које ће према речима министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића омогућити повратак бродова у Земуну, отворено је данас на земунској обали.

Министар је нагласио да је последњи путнички брод пристао у Земун средином 19. века, а да смо изградњом овог пристаништа коначно, како је рекао, вратили бродове и пристаниште у Земун.

Весић је подсетио да је ово пристаниште једно од девет пристаништа у Србији.

"Имамо два пристаништа на Сави и седам на Дунаву. Ово је наше друго пристаниште у Београду, али и прво београдско пристаниште на Дунаву којим ћемо омогућити да више бродова долази у Београд и нашу земљу", рекао је Весић.

Он је подсетио да је недавно отворено пристаниште у Сремској Митровици, а да се завршава и пристаниште у Шапцу.

"Већ смо створили услове да имамо домаће линије између Митровице и Шапца и Београда. На Дунаву имамо пристаништа у Новом Саду, Земуну, Смедереву, Костолцу, Голупцу, Доњи Милановцу и Кладову. Као део пројекта 'Запловимо Србијом' предвиђена је изградња и у Баноштору, Сремским Карловцима и Апатину", навео је министар.

Весић је истакао да смо трећа земља када је у питању број страних туриста на рекама, одмах иза Аустрије и Мађарске.

"Године 2022. смо имали 1.419 крузера који су посетили Србију, и 135.000 путника. Крајем августа текуће године смо већ стигли до 122.000 путника, што значи да нам је пораст броја путника порастао за 30 одсто у односу на прошлу годину. То нас кандидује да постанемо земља са највише речних туриста", рекао је Весић.

Министар је нагласио да су пред нама велики кораци и улагања када је у питању лучка инфраструктура.

"Ми нисмо довољно користи реке и понашали смо се као да две велике европске реке не пролазе кроз нашу земљу. Много ћемо више енергије и новца уложити да искористимо наш речни потенцијал", нагласио је он.  

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић је истакао да је овај пројекат пристаништа од великог значаја за Општину Земун.

"Кроз Земун пролазе три ауто-пута, део пруге Београд-Нови Сад-Будимпешта, а новоотворено пристаниште представља фактички пети ауто-пут који пролази кроз Земун", рекао је Ковачевић.

Он је позвао све заинтересоване привреднике и туристе да посете Земун, пошто како је рекао, "Земун има душу вароши, и када се у њега једном дође, тешко се одлази".

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић је истакао да је комплетно пристаниште пројектовано и изграђено од стране домаћих фирми.

"Од данас са овог места Земун повезујемо са светом и Европом. Србија великим корацима иде напред када је у питању број крузера који долазе у посету. Прошле године смо по броју посета туриста престигли Румунију. Из тог разлога је агенција заједно са Министарством саобраћаја иницирала пројекат 'Заплови Србијом'", рекао је Перовић.