You are here

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА МАРИНЕ У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ

У Великом Градишту данас је почела изградња марине, а том приликом министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да ће радови бити завршени у априлу следеће године и да ће то бити прва регистрована марина у Србији.

У изградњу марине укупно ће бити уложено 3,8 милиона евра од чега у првој фази 2,5 милиона евра.

Весић је навео да Србија има две међународне и једну међудржавну реку и додао да је требало много раније и много више да користимо наше реке не само за туризам, већ генерално за привреду.

Навео је да ће марина у Великом Градишту бити завршена у априлу следеће године и додао да у међувремену почиње да се ради марина у Голупцу, као и да ће се радити марине у Смедереву, Кладову и Сомбору.

“То јасно говори о томе да је наша стратегија да више улажемо у наутички туризам и у саме реке”, рекао је Весић и додао да су, када је у питању на пример река Сава, урађени међународни пристани у Сремској Митровици и Шапцу, а да ће се радити и код тврђаве Рам.

Весић је навео да је прошле године било 183.000 туриста који су у Србију дошли крузером што је 35 одсто више у односу на претпрошлу годину, а да ће их ове године бити више, те да је то добро за развој наше земље.

Весић је навео да ће у септембру следеће године, скоро годину и по дана пре рока, бити завршена изградња брзе саобраћајнице чиме ће бити повезани и Голубац и Велико Градиште са Пожаревцем.

“Такође, радимо на томе да почнемо са пројектовањем новог моста код тврђаве Рам, јер нам требају мостови преко Дунава. То ће имати посебан значај кад будемо урадили ауто-пут Београд-Вршац-Темишвар јер ће то омогућити да се јужни Банат ближе повеже и да људи из Румуније лакше дођу преко тог моста до Рама и овог дела Србије”, рекао је Весић.

Истакао је да ће се део Србије који је данас обишао развити и постати веома атрактиван.

“Права децентрализација се деси када направите путеве, мостове, пруге и када све људе повежемо на тај начин јер то значи да су људи мобилни и да могу да раде јер тамо где имате пут и пругу ту долазе нова радна места. И марина, као и фабрика креирају нова радна места и ту људи могу да остану и пристојно живе од свог рада”, рекао је Весић.

Навео је да нема ниједне власти која није причала о децентрализацији, али да је права децентрализација када се на овај начин повежу сви делови Србије.

“Све друго је лепа жеља, вероватно из добрих намера, али се не дешава, а сада се дешава права и суштинска децентрализација у Србији”, нагласио је Весић.

Захвалио је Министарству туризма и омладине и рекао да је изградња марине у Великом Градишту доказ како два министарства и општина могу да раде заједно и онако како треба.

“Тамо где радимо брзу саобраћајницу, сада улажемо у туристичке капацитете јер то значи да ће овде бити креирана нова радна места, да ће људи моћи пристојно да живе од свог рада, добро да зарађују и да ће читава ова обала, уз Сребрно језеро, бити још атрактивнија за туристе. То је посао нас, као државе - да обезбедимо да се сваки део Србије равномерно развија”, рекао је Весић.

Између осталог, навео је да ће брза саобраћајница, када буде завршена до Голупца, бити настављена даље дуж Дунава, а да ће после ићи на део источне Србије.

“Осим тога, у јулу или августу почећемо да вадимо немачку флоту која отежава пловидбу овим делом Дунава. Извадићемо први брод, оно што су Немци оставили када су потопили целу флоту 1944. године да би успорили долазак флоте Црвене армије”, рекао је Весић и додао да смо средства за то добили од Европске уније.

Навео је да је све више пројеката на рекама и додао да реке треба да искористимо, те изразио наду да ће доћи дан када ће бити обновљена и туристичка линија Београд-Кладово.

Државни скеретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић рекао је да ће Велико Градиште, када марина буде изграђена, несумњиво постати туристички центар Доњег Подунавља.

“Осим тога што ћемо овде имати марину, имаћемо и пристаниште код Рамске тврђаве. Такође, у току је изградња бициклистичких стаза најпре од Рама до Затоња која ће бити готова до краја маја, а у наредној фази ћемо радити и од Сребрног језера до Винаца”, рекао је Кандић.

Он је, између осталог, истакао да је изградња марине у Великом Градишту велика ствар и за наутичку инфраструктуру у Србији јер, како је рекао, сваке године бележимо раст наутичких туриста.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић истакао је да су марине важан сегмент водног путничког саобраћаја и да представљају А класу наутичког туризма.

"Ово је прва инвестиција у марине у Србији, након више деценија, и то у оквиру капиталног пројекта "Заплови Србијом".

Подсетио бих да је у току изградња међународног путничког пристаништа у Раму, које ћемо отворити ове године. Марина и путничко пристаниште ће високо позиционирати Велико Градиште као наутичку дестинацију", казао је Перовић.

Председник општине Велико Градиште Драган Милић рекао је да му је данас “срце пуно” због изградње марине у тој општини која ће, додао је, бити најсавременија марина у Србији.

“То је за нас веома значајно”, рекао је Милић и захвалио министру Весићу, Министарству туризма и омладине, влади и председнику Србије Александру Вучићу.

Између осталог, Милић је рекао да изградња марине показује како се Србија развномерно развија и изразио наду да ће марина радити пуним капацитетом, те да ће се показати да је веома важна за развој туризма у том крају.