You are here

ПОТПИСАН ДОКУМЕНТ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ЕУ ЗА ЛАКШИ РАЗВОЈ ПОСТОЈЕЋЕ ТРАНСПОРТНЕ МРЕЖЕ

У оквиру “Connectivity”, који се одржава у Будви, данас је потписан документ између Србије и Европске уније о индикативним мапама Трансевропске транспортне мреже (ТЕН-Т) у Србији.

На овај начин олакшава се развој постојеће транспортне мреже и омогућава ефикасније обезбеђивање средстава за развој кључних инфраструктурних пројеката, укључујући и регионалне пруге које Србију повезују са регионом и државама чланицама ЕУ.

Документ је у име министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића потписао државни секретар Владимир Џамић који је овом приликом захвалио Европској унији на подршци инфраструктурним пројектима у Србији.

Истакао је да је влада недавно усвојила предлоге више закона који су део Националног плана владе за усаглашавање са правним тековинама Европске уније, те да ће Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наставити да интензивно спроводи даље реформе из своје надлежности.

Додао је да је Европска унија је од 2000. до краја 2022. године бесповратно у сектор саобраћаја уложила 420,8 милиона евра, док је само почетком 2023. Србија добила највећу донацију икада, за изградњу брзе пруге од Београда до Ниша, у вредности од око 600 милиона евра.

“Connectivity” самит, односно Самит о повезивању одржава се у Будви, а циљ тог скупа је да скрене пажњу шире заједнице професионалаца и политичких актера на питања одрживог и ефикасног транспорта и логистике као предуслова за привлачење инвестиција и унапређење трговине унутар Западног Балкана, као и региона и ЕУ.