You are here

Потписан Меморандум о сарадњи за изградњу нове преводнице на Тиси

Бечеј, 17. март – Mинистар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је након обиласка бране на Тиси где је предвиђена изградња нове бродске преводнице, у згради општине Бечеј потписао Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „Унапређење услова за превођење бродова у оквиру бране на Тиси“.

„Овај пројекат ће омогућити убрзани развој читавог региона Потисја и претвориће га у епицентар водног теретног саобраћаја овог дела Европе, али ће омогућити и пуну реализацију туристичких потенцијала овог дела Србије“,изјавио је министар Момировић.

Момировић је додао да и у будућности морамо да наставимо са инфраструктурним улагањима, јер ће то уједно бити и најбољи показатељ успеха наредне Владе.

Меморандум о сарадњи, осим министра Момировића, потписали су, у име Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“ извршни директор Данка Васиљевић, као и

државни секретар у министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић које је том приликом рекао да ће се реализацијом овог пројекта унапредити билатерални односи Србије и Мађарске.

Изградњом нове преводнице чија комора ће имати 205 метара дужине и 24 метара ширине, омогућило би се истовремено превођење једног састава уобичајног за категорију водног пута VI b, а тиме и веће коришћење Тисе за превоз великих количина роба између Србије и Мађарске. Вредност пројекта је 60 милиона евра.

Након потписивања Меморандума о сарадњи на реализацији овог пројекта, министар Момировић радни дан наставио је одржавањем састанака у општини Бечеј, а потом и у општини Кула на тему изградње будућег аутопута од Кикинде до Сомбора са циљем да се са радовима крене у што краћем временском периоду.

Будућа путна комуникација Бачки Брег - Наково у дужини од 175 км., повезаће граничне прелазе Србије са Румунијом и Мађарском и биће најбржа веза између Кикинде и Сомбора, односно омогућиће везу Бачке и Баната са централном и западном Србијом путем аутопута Београд-Суботица.