You are here

ПОТПИСАН УГОВОР О ФИНАНСИРАЊУ ИЗГРАДЊЕ 16 "ЗЕЛЕНИХ СТАНИЦА" НА АУТО-ПУТЕВИМА

У присуству Горана Весића, министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, представници Путева Србије и компанија ”Itech Corp“ и ”Elcom Bgd” потписали су данас у Влади Србије уговор о финансирању изградње 16 "зелених станица" на ауто-путевима, које ће бити опремљене електро пуњачима.               

Реч је о пројектима изградње пратећег садржаја пута на постојећим одмориштима и паркиралиштима за потребе корисника електро пуњача, а министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је изјавио да ће Србија на овај начин, у наредних неколико година, постати најопремљенија земља у региону када је у питању опрема за електричне аутомобиле.            

Уговор су потписали вршилац дужности генералног директор ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак, Ненад Солдатовић из компаније ”Itech Corp“ д.о.о. и Бошко Лековић из компаније Elcom Bgd” д.о.о.               

Весић је рекао да постоје три земље у Европи које имају више од три милиона електричних аутомобила.      

"То су Немачка, Француска и Велика Британија. Европска унија процењује да ће до 2030. године 30 одсто свих аутомобила на територији ЕУ бити електрични", рекао је Весић.

Наши путеви, како је навео, морају бити опремљени одговарајућом инфраструктуром за електричне аутомобиле како би били конкурентни.

"Уколико не будемо имали ову инфраструктуре они који пролазе кроз Србију, а ми смо транзитна земља, нас ће заобићи. Зато је ово последњи тренутак био да кренемо са изградњом инфраструктуре", истакао је Весић.

Министар је нагласио да се на путевима Србије налази осам електро пуњача и да је у току постављање 16 електро пуњача, као и додатних седам на новим деоницама као што су Моравски коридор и Рума-Шабац.

"То значи да ћемо ове године имати 33 електро пуњача, углавном на наплатним рампама. Они су важни за допуну батерије", поручио је Весић.

Нагласио је да ће на планираним зеленим оазама бити постављено између пет и 20 електро пуњача по свакој оази, као и изградња продавница и ресторана површине до 100 метара квадратних.

"То ће омогућити већи број електро аутомобила на нашим путевима", рекао је Весић.     

Он је навео да је један од главних разлога због којег се наши грађани још увек нису одважили да купују електро аутомобила управо недостатак електро пуњача.

"Увели смо обавезу пумпама на ауто-путевима да морају на четири точилице за гориво да имају један електро пуњач", казао је министар.

Како је навео, очекује се постављање 80 нових електро пуњача у првом таласу, а планира се укупно 320.

Министар је нагласио да је задовољан резултатима тендера, као и да су постојале четири понуде што говори о значају самог пројекта.

Подсетио је да ће ускоро почети производња електричних аутомобила у Крагујевцу, као и да Србија даје субвенције у износу од 5.000 евра за куповину електричних аутомобила чиме држава стимулише коришћење ових возила.

"Предложићемо да електрични аутомобили имају таблице друге боје како би локалне самоуправе могле да им дају попуст на паркирање. Такође, предложићемо нижу путарину за такве аутомобиле", истакао је Весић и додао да су пројекти који се тичу електричних аутомобила значајни због заштите животне средине.